Visokošolski sindikat nadaljuje stavko, zahteva tudi odstop ministra

Slovenija 26. Mar 202318:37 2 komentarja
Novinarska konferenca Visokošolski sindikat Slovenije
(Gorazd Kovačič) Žiga Živulović jr./BOBO

Visokošolski sindikat Slovenije se je odločil za nadaljevanje stavke v visokem šolstvu, zahteva pa tudi odstop ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča, je danes sporočil predsednik sindikata Gorazd Kovačič. Kaj jih je zmotilo, ni znano, ključne zahteve bodo predstavili na ponedeljkovi novinarski konferenci.

Predstavniki visokošolskega sindikata in vlade so sredi marca po več tednih pogajanj uskladili besedilo stavkovnega sporazuma, predsednik sindikata Gorazd Kovačič pa je tedaj pojasnil, da sporazum zajema plačni in neplačni del. Plačni del so pod določenimi pogoji prestavili na pogajanja o oblikovanju stebra, pri čemer je bil kot rok zastavljen 30. junij.

Takrat je Kovačič dejal, da na vladni strani že obstaja delovna skupina, ki je že pripravila neke delovne verzije, tudi v sindikatu nekaj pripravljajo. V teh pogajanjih bodo sodelovali vsi sindikati, podpisniki kolektivne pogodbe za vzgojo in izobraževanje. “Naše stališče je, da želimo biti v stebru za visoko šolstvo in znanost, ne pa širše, ampak o usodi stebrov se bo odločalo na krovni ravni,” je še dodal Kovačič.

Zdaj se je Visokošolski sindikat Slovenije odločil za nadaljevanje stavke v visokem šolstvu, zahteva tudi odstop ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča. Kaj jih je zmotilo, ni znano, ključne zahteve bodo predstavili na ponedeljkovi novinarski konferenci.

Kovačič danes ni želel dajati dodatnih pojasnil, za STA je povedal le, da besedilo stavkovnega sporazuma med pogajalskima stranema ni bilo parafirano.

Glavnina stavkovnih zahtev sindikata se sicer nanaša na posebnosti dela v visokem šolstvu in nekaj prikrajšanih poklicnih skupin. Dosedanja pogajanja so prinesla dogovor o vsebinsko najzahtevnejših neplačnih zahtevah, to so med drugim normativi, individualna raziskovalna sredstva in odprava prekarnega pedagoškega dela.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje