Vizjak o tem, kdo ni plačeval davkov in kaj je označil za “glupo”

Slovenija 16. Dec 202116:44 1 komentar
Andrej Vizjak
N1

Okoljskemu ministru Andreju Vizjaku opozicijske stranke med drugim očitajo nezakonito in netransparentno delovanje v škodo države ter odgovornost za poskus noveliranja zakona o vodah, ki je padel na julijskem referendumu. Vizjak je vse navedbe v interpelaciji zavrnil kot neutemeljene, se obregnil ob Bojana Petana in predstavil projekte ministrstva za okolje in prostor, na katerih je "kot minister pustil sled".

Okoljski minister Andrej Vizjak se je odzval na očitke v interpelaciji, ki ga čaka v petek.

Zapisal je, da navedbe nimajo osnove na resničnih dejstvih in konkretnih podatkih ter da predlagatelji interpelacije niso konkretizirali ali dokazali, da bi kot okoljski minister kršil katerekoli zakonske ali druge pravne podlage. Prav tako po njegovih besedah ni dokazov, da je ravnal neodgovorno, netransparentno in v škodo okolja oziroma države.

Interpelacijo vidi kot priložnost, da pojasni ozadje dogajanja iz leta 2007, ko je želel prepričati Bojana Petana, da ne izvede “škodljivega prevzema Term Čatež”.

“Naravnost neverjetno je, da lahko nekateri v tej državi oškodujejo državo za več kot 100 milijonov evrov, ne plačujejo davka v višini več kot pet milijonov evrov od kapitalskega dobička v letu 2008, so že eno desetletje v kazenskih postopkih zaradi zlorab položaja in se jim ne zgodi ničesar. Pravzaprav ravno nasprotno. Še naprej vodijo oropane družbe za visoko plačilo in preko medijev v njihovi lasti prodajajo t. i. resnico,” je zapisal.

V nadaljevanju odziva se je Vizjak še naprej osredotočal predvsem na Petana in pojasnjeval, da je umik delnic odvisnih družb Terme Čatež “finančno in usodno izčrpal”. To je tisto, kar je minister označil za “kriminalno in glupo dejanje”, še piše.

Naštel je še projekte ministrstva za okolje in prostor, na katerih je pustil sled in zapisal, da jih bo podrobneje predstavil na seji v petek.

Predstavniki opozicije od interpelacije sicer ne pričakujejo veliko, a vseeno so v pričakovanju glasov poslancev NSi, saj je stranka krščanskih demokratov povedala, da minister Vizjak nima več njihove podpore.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje