Dan pred interpelacijo Vizjaka: kako bodo glasovali poslanci NSi?

N1 video 16. Dec 202112:56 > 15:18 2 komentarja
Danijel Krivec in Bojan Podkrajšek
N1

Interpelacija ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka, ki so jo konec oktobra vložile opozicijske poslanske skupine LMŠ, SD, Levica, SAB in nepovezani poslanci, je pred vrati. Minister uživa vso podporo poslanske skupine SDS, sta dan pred interpelacijo dejala predsednik odbora za infrastrukturo, okolje in prostor Bojan Podkrajšek in vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. Slednji je dodal, da so očitki zoper ministra brezpredmetni. Tudi predstavniki opozicije od interpelacije ne pričakujejo veliko, bodo pa zgovorni glasovi NSi, ki je napovedala, da ministra Vizjaka ne bo podprla.

Poslanci državnega zbora bodo jutri obravnavali interpelacijo zoper ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka, ki so jo zoper ministra konec oktobra vložile opozicijske poslanske skupine LMŠ, SD, Levica, SAB in nepovezani poslanci. V njej ministru Vizjaku očitajo nezakonito in netransparentno delovanje v škodo države (od afere Vizjak do današnjega delovanja v Termah Čatež).

Očitajo mu odgovornost za sprejem zakona o vodah, ki je po mnenju predlagateljev škodljiv, in v nasprotju z ustavo, mednarodnimi konvencijami in zakonom o varstvu okolja. Kot tretjo točko interpelacije navajajo, da načrtno stroki in nevladnim organizacijam omejuje sodelovanje pri pripravi zakonodaje.

Osnutek interpelacije so v opoziciji sicer spisali že avgusta. Takrat so se očitki nanašali na noveliranje zakona o vodah in delničarstvo v Petrolu, kasneje pa so se pojavili še sporni posnetki, na katerih je slišati pogovor Vizjaka in podjetnika Bojana Petana.

Dan pred interpelacijo sta predsednik odbora za infrastrukturo, okolje in prostor Bojan Podkrajšek in vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec pojasnila, da minister uživa vso podporo poslanske skupine SDS.

“Z zadovoljstvom ugotavljamo, da je od marca 2020 in do danes na tem področju veliko narejenega,” je dejal Podkrajšek in naštel dosežke, ki jih ministru, odkar je nastopil na položaj na ministrstvu za okolje in prostor, v stranki SDS pripisujejo. Med njimi je denimo odobritev več kot 50 investicijskih projektov v skupni vrednosti 400 milijonov evrov na področju vodooskrbe, kanalizacijskih sistemov ter zagotavljanja poplavne varnosti. Pa tudi zagotavljanje oskrbe s čisto pitno vodo (pet uredb je bilo sprejetih, 20 pa jih je v pripravi), realizirana je bila pogodba za proizvodnjo električne energije na srednji Savi, prav tako sta bila sprejeta dva zakona.

Očitki “brezpredmetni”

Glede na predstavljen seznam tako člani in članice odbora za infrastrukturo, okolje in prostor v poslanski skupini SDS ugotavljajo, da so bile realizirane vse zaveze iz koalicijske pogodbe in vse napovedi, ki jih je minister podal ob prevzemu ministrskega položaja. “V naši poslanski skupini ima minister za okolje in prostor Andrej Vizjak vso podporo,” je dejal poslanec SDS Podkrajšek.

“Veliko je še manjših projektov, ki se udejanjajo. Treba je opozoriti tudi na to, da je ministrstvo bolj odzivno na vse pobude, ki prihajajo iz prostora in tudi s tega vidika je minister Vizjak vzpostavil boljši trend na področju okolja,” je dodal Krivec. “Z naše strani ni nobene zamere in nobenih pripomb na njegovo delo,” je dejal. Očitki zoper ministra Vizjaka so po besedah Krivca brezpredmetni, v odgovorih na interpelacijo pa jih je v celoti prepričal. “Dobro delo v sedanjem mandatu sploh ni pod vprašajem,” je dodal.

Brez realizacij na škodo države

“Opozarjamo tudi na to, da je prisluškovanje v zasebnih pogovorih za nas problematično. Če pristanemo na ta diskurz, imamo v tej državi v nadaljevanju verjetno velik problem,” je dejal. “Menimo, da so bili ti nezakoniti prisluhi brezpredmetni,” je dodal Krivec, ki pravi, da v teh prisluhih ni prišlo do nobene realizacije, ki bi šla na škodo države. “Minister Vizjak ni s tega vidika v nobenem prekršku, kaj šele, da bi bil v kakršnikoli nezakonitosti,” je dejal. Po mnenju Krivca se Vizjaku lahko očita le neprimerno govorjenje. “Verjamem pa, da kdorkoli med vami, ki v zasebnem pogovoru uporablja nek sleng, tudi včasih uporabi kakšno neprimerno besedo.”

“Kar se tiče interpelacije, ima vse naše glasove zagotovljene,” je ponovil Krivec, a dodal, da se bodo poslanci koalicijskih partnerjev o tem, kako glasovati, odločali po svoji vesti, se pa je minister Vizjak z vsemi koalicijskimi partnerji srečal. “V vsakem primeru bo to pomenilo nek izplen in to bomo jutri videli,” je dodal.

Kako bodo glasovali poslanci NSi?

“Da ima minister Vizjak pri aferi glupi davki čiste roke, drži približno toliko, kot da si prizadeva za čisto pitno vodo. Izgovori, kot smo jih slišali danes, da gre za neke neformalne posnetke, so naravnost smešni,” je dejala poslanka Levice Nataša Sukič

V luči tega, da je NSi napovedala, da ministra na interpelaciji ne bo podprla, se je vprašala, ali to pomeni, da bo z vzdržanimi glasovi NSi “ostala satelit te koalicije” oziroma “pokazala sredinca”. 

Šarec: Zagotovo je, da bosta ministra ostala

Tudi predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec od interpelacije ne pričakuje veliko. “Kot vemo, interpelacija potrebuje 46 glasov, kot tudi vemo, je koalicijska pogodba sedanje in tudi vseh koalicij takšna, da se interpelacij ne podpira,” je dejal. 

“Zagotovo je, da bosta ministra ostala, ker kot vemo v tej vladi nihče ne prevzema odgovornosti. V opoziciji smo dolžni interpelacije vložiti, kadar je ogrožena demokracija, pravni red in normalno funkcioniranje države,” pravi Šarec. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje