Vlada bo odločala o predlogu, s katerim želijo preprečiti dvig cen šolskih malic

Slovenija 22. Sep 202206:30 0 komentarjev
Malica
Srdjan Živulović/BOBO

Vlada bo na današnji seji med drugim odločala o predlogu zakona o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju, s katerim želijo preprečiti zvišanje cen šolskih malic. Ministri bi se lahko posvetili tudi predlogu sprememb zakona o dohodnini ter še treh davčnih zakonov, ki so jih z namenom pomoči najranljivejšim začeli pripravljati sredi poletja.

Predlog zakona o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju predvideva, da bi cena šolske malice in oskrbnin v dijaških domovih ne glede na dvig stroškov za uporabnike ostale na ravni lanske. Razliko v ceni pa bi pokrili iz državnega proračuna.

Osnovni cilj zakona je omiliti posledice, ki so nastale zaradi podražitve cen nastanitve, prehrambnih izdelkov in stroškov, povezanih s prehrano pri izračunu cene oskrbnine v dijaških domovih in cene malice učencev in dijakov, piše v gradivu.

Odločali bi lahko tudi o dohodnini in še treh davčnih zakonih

Vlada bi se lahko na današnji seji lotila tudi obravnave predlaganih sprememb zakona o dohodnini ter še treh davčnih zakonov, ki so jih z namenom pomoči najranljivejšim in administrativnih poenostavitev začeli pripravljati sredi poletja.

Predloge novel zakonov o dohodnini, o trošarinah, o davčnem postopku in o finančni upravi je finančni minister Klemen Boštjančič predstavil 1. avgusta. Med drugim je napovedal zvišanje splošne olajšave pri dohodnini le še leta 2023 ter vrnitev obdavčitve najvišjih plač in najemnin na ravni izpred znižanja v začetku tega leta.

Novost je posebna olajšava za mlade, meja skupnega dohodka, do katere se zavezancu za dohodnino prizna tudi dodatna splošna olajšava, pa naj bi se zvišala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!