Vlada dala zeleno luč pripojitvi DUTB k SDH

Gospodarstvo 08. Dec 202216:05 1 komentar
DUTB
Borut Živulović/BOBO

Vlada je danes soglašala s pripojitvijo Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) k Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) in se seznanila s pogodbo o pripojitvi, ki sta jo sklenili omenjeni družbi, so sporočili po seji vlade.

Zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki je opredelil delovanje DUTB, predvideva, da bo t. i. slaba banka konec leta 2022 prenehala obstajati, premoženje ter pravice in obveznosti pa se bodo prenesle na SDH. Pravne podlage za to ureja 25. oktobra v DZ sprejeta novela zakona o SDH.

Poenostavljeno pripojitev DUTB k SDH je vlada določila z uredbo konec oktobra. Holding bo s pripojitvijo slabe banke – obračunski dan pripojitve je 30. december – pridobil celotno njeno premoženje ter vse njene pravice in obveznosti.

Vlada se je sicer danes seznanila tudi z letnimi poročili SDH in DUTB za zadnja tri poslovna leta, revidiranim zaključnim poročilom DUTB, polletnim poročilom SDH za prvo letošnje polletje, vmesno bilanco stanja DUTB na dan 30. september 2022 ter s poročiloma upravnega odbora DUTB in nadzornega sveta SDH o pregledu pripojitve.

Vlada je sprejela tudi nov statut družbe SDH, za njenega revizorja in revizorja skupine SDH za poslovna leta 2022, 2023 in 2024 pa je imenovala revizijsko družbo BDO Revizija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje