Začetek pogajanj med vlado in sindikati julija

Slovenija 20. Jun 202207:49 > 19:57 0 komentarjev
zaslišanje, Sanja Ajanović Hovnik
Borut Živulović /BOBO

Predstavniki vlade in reprezentativnih sindikatov javnega sektorja so se na uvodnem srečanju dogovorili o poteku dela, določili so tudi prioritete, je po srečanju dejala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Kot so sklenili, bodo takoj pristopili k iskanju rešitev glede višine poračuna regresa in usklajevanju vrednosti plačnih razredov.

Sanja Ajanović Hovnik je sicer v izjavi za medije po uvodnem srečanju pozdravila ponovno vzpostavitev socialnega dialoga s predstavniki javnega sektorja. Kot je spomnila, je to tudi ena od zavez koalicijske pogodbe nove vlade pod vodstvom Roberta Goloba. “Zavedamo se draginje, oteženih okoliščin, v katerih se naši državljani nahajajo, in vlada bo nemudoma pristopila k iskanju rešitev,” je napovedala.

Vlado tako zdaj najprej čaka oblikovanje pogajalskih izhodišč, nato pa bodo v začetku julija stekla pogajanja, je dejala Ajanović Hovnik. Prve rešitve bodo poskušali po njenih besedah doseči do oktobra letos. Glede na današnje sklepe bodo najprej poskusili poiskati rešitve o višini poračuna regresa. Ali bodo poračun regresa dvignili samo za posameznike z osnovno plačo v višini do 30. plačnega razreda, bo po navedbah ministrice stvar pogajanj.

Štrukelj: Ključna je uskladitev vrednosti plačnih razredov

Glede usklajevanja vrednosti plačnih razredov se po besedah Ajanović Hovnik pogovarjajo o tem, kaj se bodo v letošnjem letu v luči inflacije uspeli dogovoriti in tudi realizirati. Odpravo uravnilovke v prvi tretjini plačne lestvice pa vladna stran razume kot del sistemskih rešitev, zato se bodo o tem pogovarjali v okviru sistemskih sprememb. V okviru tega bo namreč delovalo več delovnih skupin, vzpostavljena pa bo tudi dodatna pogajalska skupina, ki bo posebej reševala stavkovne zahteve. Pogajanja z obema pogajalskima skupinama bodo sicer tekla vzporedno, še obljublja Ajanović Hovnik.

Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je po uvodnem srečanju pozdravil obnovitev socialnega dialoga. Kot je poudaril, pa je za sindikate javnega sektorja ključna uskladitev vrednosti plačnih razredov. Na srečanju so sicer po njegovih besedah odprli tudi vprašanje plačne skupine J oz. kompresije plač v spodnji tretjini plačne lestvice, sindikati ob tem pričakujejo jasen odgovor, kdaj in kako bo vlada naslovila to vprašanje.

Štrukelj je ob tem ocenil, da so danes dobili odgovore na vsa vprašanja, a vsi niso bili v celoti zadovoljivi. Po njegovi oceni bo kompleksno tudi vprašanje vrednotenja učinka dela oz. delovne uspešnosti v javnem sektorju, ki ga je odprl predsednik vlade, a Štrukelj ni “prepričan, da imajo jasno predstavo o tem, kaj želijo predlagati”.

Vodja pogajalske skupine dela sindikatov Jakob Počivavšek pa je po srečanju kot pomembno med drugim izpostavil, da je vladna pogajalska stran kot prioritetno prepoznala usklajevanje vrednosti plačnih razredov. Koliko bodo zadovoljni s pogajanji, bo po njegovih besedah odvisno od sprejetih pogajalskih izhodišč na vladi in samega poteka pogajanj. Izrazil pa je nezadovoljstvo z rokom, ki ga je vlada predlagala za odpravo nesorazmerij pri vrednotenju delovnih mest. To naj bi namreč uredili do leta 2023, kar je po Počivavškovih besedah “absolutno nesprejemljivo in predaleč oddaljeno v prihodnost”.

Po prvih sprejetih rešitvah bodo sicer na mizi še vprašanje sistemskih sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju, odprava nesorazmerij pri vrednotenju delovnih mest in odprava uravnilovke kot dela sistema. V kakšnem časovnem zaporedju bodo naslavljali posamezna omenjena vprašanja, se bodo uskladili do naslednjih pogajanj, je danes še napovedal Počivavšek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!