Vlada naj bi že ta teden dobila dva nova ministra

Slovenija 03. Dec 202322:34 2 komentarja
Izredna seja, državni zbor
Slika je simbolična (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Poslanci naj bi že v tem tednu odločali o popolnitvi dveh od treh izpraznjenih ministrskih mest v vladi Roberta Goloba. Nova ministra – za javno upravo ter za naravne vire in prostor – bi lahko zaprisegla že v četrtek.

Kandidata za ministra za javno upravo Franc Props ter za naravne vire in prostor Jože Novak se bosta v prihajajočem tednu predstavila pristojnima odboroma. Če bosta prestala zaslišanja, bosta predvidoma zaprisegla že v četrtek.

V torek bosta matična odbora zaslišala kandidata za ministra. Pred odborom DZ za infrastrukturo, okolje in prostor se bo predstavil kandidat za ministra za naravne vire in prostor Jože Novak. Novak je aktualni državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor, funkcijo državnega sekretarja pa je opravljal že na nekdanjem ministrstvu za okolje in prostor, med drugim je bil tudi direktor državnega stanovanjskega sklada.

Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo pa bo zaslišal kandidata za ministra za javno upravo Franca Propsa. Props je aktualni poslanec Svobode, ki je do izvolitve v DZ vodil Upravno enoto Litija. Leta 2010 je deloval kot sekretar v kabinetu tedanjega ministra za okolje in prostor Roka Žarnića, leta 2011 pa kot v. d. direktorja inštituta za vode.

Franc Props in Jože Novak
Franc Props in Jože Novak (Foto: Gibanje Svoboda)

Če bosta prestala zaslišanja, bosta predvidoma imenovana na izredni seji v četrtek, a mora datum seje v sredo najprej potrditi kolegij predsednice DZ.

Poročilo o (ne)delovanju glasovalnih naprav

Kolegij predsednice DZ bo v sredo obravnaval tudi poročilo glede delovanja glasovalnih naprav v DZ pri glasovanju o dopolnilu k zakonu o izvrševanju proračuna, s katero je opozicija predlagala polno uskladitev socialnih transferjev z inflacijo. Po analizah, ki sta jih na zahtevo kolegija pripravila strokovna služba DZ in zunanji izvajalec, je bilo med glasovanjem zabeleženih več sprememb statusa identifikacijskih kartic poslancev, kar je najverjetneje povzročilo motnje v delovanju glasovalnega sistema.

Člani poslanskih skupin Svoboda in SD med glasovanjem kartic niso umikali ali vstavljali, so sporočili iz DZ. Po neuradnih informacijah so to počeli poslanci Levice. Sistem naj bi zabeležil kar 22 sprememb statusa identifikacijskih kartic poslancev. Posledica tega je bila, da je bil javno objavljen vmesni, in ne končni rezultat glasovanja. Poslanci so ob ponovljenem glasovanju ob obstrukciji opozicije dopolnilo podprli.

Celotno poročilo so za zdaj prejeli vodje poslanskih skupin, javnosti pa bo dostopno, ko se bodo z njim seznanili poslanke in poslanci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje