Popoln preobrat: koalicija zdaj brez opozicije v polno usklajevanje transferjev

Slovenija 24. Nov 202314:05 > 17:13 22 komentarjev
Glasovalna naprava, državni zbor
Foto: N1

Predsednica državnega zbora in vodje poslanskih skupin so danes ponovno razpravljali o zapletu pri glasovanju, ki se je zgodil v sredo zvečer. Ker vodjem poslanskih skupin ni uspelo doseči konsenza o tem, kaj se je zgodilo med glasovanjem v sredo zvečer, so odločitev o ponovnem glasovanju preložili na predsednico državnega zbora. Ta je kasneje med sejo poslancem dejala, da bodo glasovanje o amandmaju SDS in NSi, s katerim bi socialne transferje v celoti uskladili z inflacijo, ponovili. Poslanci SDS in NSi so nadaljevanje glasovanj obstruirali. Po odhodu opozicijskih poslancev iz dvorane so koalicijske stranke soglasno podprle opozicijski amandma.

Po zapletu pri glasovanju v državnem zboru o opozicijskem amandmaju SDS in NSi, s katerim bi socialne transferje v celoti uskladili z inflacijo, je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič odločila, da bodo glasovanje o amandmaju ponovili. Ta odločitev je razjezila poslance opozicijskih strank SDS in NSi, ki so nadaljevanje glasovanj obstruirali.

Predsednica državnega zbora je poslancem dejala, da so strokovnjaki zaznali, da je med glasovanjem prišlo do tehnične napake. “Do napake je prišlo pri posredovanju in obdelavi rezultatov glasovanja. Napaka se je zgodila v komunikaciji med strojno opremo in konferenčno-glasovalnim sistemom. Objavljen in razglašen rezultat glasovanja ni pravilen in ne odraža prave volje poslancev,” je dejala Klakočar Zupančič.

Poslanci SDS in NSi so pred ponovnim glasovanjem zapustili parlamentarno dvorano, vodja poslancev Svobode Borut Sajovic pa je pozval prisotne poslance v dvorani, naj amandma podprejo. “Prepričan sem, da sta predsednik vlade Robert Golob in finančni minister Klemen Boštjančič našla rešitev in dodatna sredstva, da pomagamo tistim, ki jim gre težko,” je rekel Sajovic.

Po sprejetju opozicijskega amandmaja so se odzvali tudi v SDS. “Potem ko smo v tem tednu v državnem zboru spremljali pravi teater absurda, se po današnjem ponovnem glasovanju o našem amandmaju, ki je v dobro ljudi in zagotavlja usklajevanje transferjev v prihodnjih letih, zahvaljujemo koalicijskim poslancem, ki so ga podprli. Upamo, da so tokrat naprave pravilno delovale in da jim ni zagodel kozmični dež,” so zapisali.

Kaj se je dogajalo v državnem zboru, si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

V SDS že pred ponovnim glasovanjem napovedali obstrukcijo

Vodje poslanskih skupin so se s predsednico državnega zbora danes ponovno sestali ob 13. uri. Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je po sestanku dejala, da je v času sredinega glasovanja očitno prišlo do “določenih dejavnosti oziroma aktivnosti, ki poslancem ne morejo biti v ponos”. Po njenem mnenju so glasovalne naprave delovale, a da je zaradi povečanja nekaterih aktivnosti prišlo do anomalij. Za kakšne aktivnosti naj bi šlo, Godec ni želela komentirati. Dodala pa je, da nihče od poslancev v času glasovanja ni dvignil roke in dejal, da njegova glasovalna naprava ne deluje, kot je to v navadi.

Godec je poudarila, da na več sestankih s predsednico državnega zbora in ostalimi vodji poslanskih skupin niso prišli do dogovora, kako bodo glasovanja nadaljevali. “V primeru, da bo predsednica državnega zbora predlagala ponovno glasovanje o že sprejetem amandmaju o uskladitvi socialnih transferjev z inflacijo, bomo poslanci SDS glasovanje obstruirali. Pod vprašanje pa bomo postavili tudi že vsa nadaljnja glasovanja,” je dejala Godec. Dodala je še, da bodo v primeru ponovnega glasovanja obstruirali vsa nadaljnja glasovanja v državnem zboru, dokler zaplet pri glasovanju v sredo zvečer ne bo uradno pojasnjen.

Sajovic: Pravi rezultat glasovanja je bil tak, da amandma SDS in NSi ni bil sprejet

Borut Sajovic, vodja poslanske skupine Svoboda, je dejal, da so se težave pri glasovanju v državnem zboru v preteklosti že pojavile, a da so jih znali razrešiti na pameten, razumljiv in vnaprej dogovorjen ter predpisan način. “Naprave za glasovanje so delovale, ampak kar je Jelka Godec pozabila omeniti, da so delovale nepravilno. Kar je zabeležil računalniški sistem, se je nepravilno izpisalo na ekranih v dvorani,” je rekel Sajovic.

Dejal je, da je bil pravi rezultat takšen, da amandma opozicijskih poslanskih skupin ni bil sprejet. Po Sajovičevih besedah so analize strokovnih služb pokazale, da je sistem deloval nepravilno, s to ugotovitvijo pa se strinja tudi zakonodajno-pravna služba državnega zbora.

Na vprašanje, kaj je Jelka Godec mislila, da je med glasovanjem prišlo do povečanih aktivnosti poslancev, je Sajovic dejal, da sam težko oceni, na kaj točno je ciljala. “Glede na njeno napoved, da bodo glasovanje obstruirali, bodo očitno odstranili kartice. Bodo tudi oni danes izvedli večjo aktivnost,” je dejal. Dodal je, da poslanci Svobode svojih kartic niso odstranjevali iz glasovalnih naprav, v sami poslanski skupini pa tovrstnih aktivnosti niso preverjali. “Svojim poslankam in poslancem verjamem in jim zaupam,” je izpostavil Sajovic, čeprav je kasneje potrdil, da sta bila dva poslanca Svobode pri glasovanju vzdržana.

Po njegovih besedah je bil leta 2004 sklenjen dogovor med vodji poslanskih skupin, da se v primeru težav pri glasovanju dvom ovrže tako, da se glasovanje ponovi.

Državni zbor v Slvoeniji
Slika je simbolična (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Vatovec: Odgovornost o ponovnem glasovanju smo preložili na predsednico državnega zbora

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je dejal, da na sestanku vodje poslanskih skupin niso dosegli konsenza o tem, kaj se je zgodilo med glasovanjem v sredo zvečer. Tudi Vatovec je dejal, da se je pojavilo neko neskladje med strojno in programsko opremo, ki pa se je zgodilo zaradi “takšnih ali drugačnih vzrokov”.

“Nekateri ocenjujemo, da bi bilo najbolje, če se glasovanje ponovi, drugi pa temu nasprotujejo. Odgovornost o ponovnem glasovanju smo preložili na predsednico državnega zbora. Mora se posvetovati s strokovnimi službami DZ in nato naj sprejme odločitev. Jaz bom njeno odločitev spoštoval,” je še dodal.

Pojasnil je, da so štirje poslanci Levice med glasovanjem umaknili kartice, da bi na tak način zmanjšali kvorum glasovanja.

Cigler Kralj: Glasovalne naprave so namenjene uporabi in ne zlorabi

“Nedvoumnega dokaza o tem, da glasovalne naprave ob glasovanju niso delovale, nimamo. Zaznana pa je bila posledica človeškega faktorja. Kot je dejala generalna sekretarka državnega zbora – glasovalna naprava je namenjena uporabi in ne zlorabi,” je dejal vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj. Dodal je, da posledica človeškega faktorja pri delovanju naprav ne pomeni tehnične napake pri glasovanju.

Na vprašanje, kaj pomeni povečana človeška aktivnost, je odgovoril, da je to lahko odstranitev ali vložitev kartice v glasovalno napravo in tudi pritiskanje različnih tipk med tem, ko glasovanje poteka.

“V Novi Sloveniji ne podpiramo morebitne ponovitve glasovanje. V kolikor se bo predsednica državnega zbora odločila za ponovitev glasovanja, bomo glasovanje o tem amandmaju in zakonu o izvrševanju proračuna v NSi obstruirali,” je poudaril Cigler Kralj.

Celotni zaplet pri glasovanju po njegovem mnenju kaže na to, da vladajoča koalicija, predvsem pa Gibanje Svoboda, ni dorasla vodenju države, saj poslanci Svobode nimajo poguma glasovati po svoji vesti.

Iz državnega zbora so včeraj dopoldne sporočili, da je pri glasovanju prišlo do tehnične napake, čemur pritrjujejo tudi v Gibanju Svoboda, pa v poslanski skupini SDS trdijo, da tehnična napaka še ni bila “dokončno ugotovljena”.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je po včerajšnjem sestanku z vodji poslanskih skupin dejala, da so bile pri glasovanju v sredo pri enem amandmaju zaznane “določene nepravilnosti”. Pojasnila je, da naj bi prišlo do tehnične napake v komuniciranju med strojno in programsko opremo ter izpisom izida glasovanja na ekranu.

Po besedah generalne sekretarke državnega zbora Uršule Zore Tavčar je v teku tudi forenzična preiskava samega dogajanja in da bo vsaj delno sporočilo, kaj se je v sredo v večernih urah dogajalo v državnem zboru, znano že zelo kmalu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje