Vlada odgovorila na namige o pogojevanju financiranja RTVS z ukinitvijo oddaj

Slovenija 27. Okt 202322:09 7 komentarjev
RTV Slovenija, RTVS
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada se je odzvala na nekatere namige, ki so se pojavili v zadnjih dneh, da naj bi premier Robert Golob dodatno vladno financiranje RTV Slovenija pogojeval z ukinitvijo nekaterih oddaj na TV Slovenija. Pri tem se je še posebej omenjala oddaja Tarča. "Vlada na noben način ne posega v program RTV Slovenija," so med drugim zapisali.

Po sestanku predsednika vlade Roberta Goloba in predsednika uprave RTV Slovenija Zvezdana Martiča o težki finančni situaciji v javnem zavodu je vodstvo RTV Slovenija 13. oktobra vlado o tem tudi obvestilo, so zapisali na vladnem profilu družbenega omrežja X. Kot so dodali, vlada skladno z zakonom zagotavlja primerno financiranje javne službe, zato bosta ministrstvo za finance in ministrstvo za kulturo na podlagi prejete dokumentacije z upravo RTV Slovenija preverila možnosti dodatnega financiranja javnega zavoda.

“Ob tem poudarjamo, da vlada spoštuje institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost RTV Slovenija in na noben način ne posega v program RTV Slovenija,” so še zapisali. S tem sporočilom se je vlada očitno odzvala na nekatere namige, ki so se pojavili v zadnjih dneh, da naj bi premier Golob dodatno vladno financiranje RTV Slovenija pogojeval z ukinitvijo nekaterih oddaj. Pri tem naj bi bila posebej izpostavljena oddaja Tarča na TV Slovenija.

Spomnimo, svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) se je odločil novembra sklicati izredno sejo o slabem finančnem položaju zavoda in nanjo povabiti najvišje predstavnike ustanovitelja, ki naj bi povedali, kje sami vidijo rešitve. “RTVS še nikoli ni bil v taki situaciji kot zdaj,” je pred dnevi dejala vodja službe za finančne zadeve in računovodstvo na javnem zavodu Saša Umek Knez.

Zvezdan Martič
Zvezdan Martič. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Kot so sporočili ob sklicu izredne seje sveta RTVS, naj bi prihodki zavoda prihodnje leto glede na finančna izhodišča za finančni načrt zavoda za leto 2024 znašali 139 milijonov evrov, vendar pod pogojem, da bo odgovor vlade na prošnjo zavoda za več sredstev pozitiven. Martič je bil namreč sredi oktobra pri premierju Golobu in ga seznanil s finančnimi razmerami na zavodu. Dogovorila sta se, da bo uprava posredovala vladi celovito poročilo o poslovanju zavoda.

Martič je svetnike tako pred dnevi seznanil z informacijo, da uprava zavoda po zakonu lahko pozove ustanovitelja k zagotovitvi sredstev za opravljanje javne službe. Pri postavki za narodne skupnosti pa so tako ocenili, da bi za leto 2024 lahko izstavili račun v višini deset milijonov evrov. “V dobri veri, da se bo to zgodilo, smo teh deset milijonov evrov predvideli med prihodki,” je pojasnil.

Osnutek programsko-produkcijskega načrta za leto 2024 je sicer napovedal za 30. oktober in šele na tej podlagi bo po njegovem mogoče nadaljnje ukrepanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje