Vlada po pozivu SD imenovala nove predstavnike onkološkega inštituta

Slovenija 05. Mar 202420:15 6 komentarjev
Onkološki inštitut
Borut Živulović/ BOBO

Vlada je danes odpoklicala in imenovala nove predstavnike v svetu ljubljanskega onkološkega inštituta. Poteza sledi pozivu poslanske skupine SD, ki je kot razlog navedla obtožbe kirurga Erika Breclja, da naj bi inštitut ugrabili Socialni demokrati.

Vlada je na dopisni seji odpoklicala dosedanje in imenovala nove predstavnike ustanovitelja v svetu javnega zdravstvenega zavoda Onkološki inštitut Ljubljana. Za nove člane je imenovala Tomaža Pliberška, Andreja Eržena in Mojco Dobnik, so sporočili po seji vlade. Kot so navedli, je vlada odpoklicala dosedanje člane sveta Onkološkega inštituta Ljubljana Ivana Eržena, Antona Zorka in Aleka Valenčiča, namesto njih pa kot predstavnike ustanovitelja imenovala nove člane.

K odpoklicu aktualnih članov sveta zavoda in imenovanju novih so prejšnji mesec vlado pozvali v poslanski skupini SD. Kot razlog so navedli obtožbe kirurga in predsednika vladnega strateškega sveta za zdravstvo Erika Breclja, da je inštitut ugrabila stranka SD. Po njegovih besedah je onkološki inštitut darilo oziroma plen, ki ga je SD dobil po volitvah in kjer počnejo, kar želijo. V SD menijo, da je nedopustno, da so bolniki tako pomembne institucije talci pavšalnih insinuacij. Nedopustno se jim zdi tudi, da Brecelj ob sumih nezakonitih dejanj teh dejanj ne prijavi organom pregona.

Ob tem so v SD pozvali tudi, naj novoimenovani člani v primeru ugotovljenih nedovoljenih praks ter ob sumih kaznivih dejanj to nemudoma prijavijo pristojnim organom, v največji skrbi za transparentno vodenje in upravljanje inštituta. Prav tako naj novoimenovani člani sveta predlagajo zamenjavo tistih posameznikov, ki delujejo v škodo inštituta, so predlagali poslanci SD.

Na nekatere Brecljeve obtožbe sta se sicer že odzvala tudi generalni direktor inštituta Andraž Jakelj in strokovna direktorica Irena Oblak, ki sta v zapisu na spletni strani inštituta poudarila, da je bilo glede inštituta izrečenih več laži in manipulacij, ki škodijo tako zaposlenim in bolnikom, nenazadnje pa tudi inštitutu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje