Vlada posodobila načrte ukrepanja ob jedrski nesreči in terorističnem napadu

Slovenija 18. Maj 202319:54 1 komentar
jedrska nevarnost
PROFIMEDIA

Vlada je posodobila načrte ukrepanja ob jedrski in radiološki nesreči ter ob terorističnem napadu. Zdaj bodo načrte posodobila tudi ministrstva in pristojne službe.

Vlada je na seji sprejela posodobljeni državni načrt zaščite in reševanja ob jedrski in radiološki nesreči ter posodobljeni državni načrt zaščite in reševanja ob uporabi orožja ali sredstev za množično uničevanje v teroristične namene oziroma ob terorističnem napadu s klasičnimi sredstvi, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Ministrstva in vladne službe, določeni v državnem načrtu, bodo v primeru prvega posodobljenega načrta v treh, v primeru drugega posodobljenega načrta pa v štirih mesecih po sprejetju tega sklepa vlade pripravili predloge in dodatke iz državnega načrta in jih posredovali izvajalcem nalog in Upravi RS za zaščito in reševanje, so pojasnili na Ukomu.

Nosilci načrtovanja na regijski ravni in drugi nosilci načrtovanja na nižjih ravneh načrtovanja bodo v obeh primerih pripravili in uskladili posodobljena načrta zaščite in reševanja v šestih mesecih po sprejetju tega sklepa.

Državni načrt zaščite in reševanja ob jedrski in radiološki nesreči je temeljni načrt, ki ureja jedrsko nesrečo v Nuklearni elektrarni Krško z večjim izpustom radioaktivnih snovi, jedrsko nesrečo v tujini z vplivi na Slovenijo in radiološko nesrečo v Sloveniji ob nekontrolirani vrnitvi satelita z radioaktivnimi snovmi.

Posodobljeni državni načrt zaščite in reševanja ob uporabi orožja ali sredstev za množično uničevanje v teroristične namene oziroma ob terorističnem napadu s klasičnimi sredstvi ureja iste situacije kot veljavni načrt, se pa med drugim spreminja koncept odziva, ki temelji na razglašeni stopnji nevarnosti terorističnega napada, ki jo razglasi medresorska delovna skupina za boj proti terorizmu in obsega zamisel organizacije, pripravljenosti in aktiviranja potrebnih enot in služb v treh skupinah.

Dodan pa je tudi varnostni vidik za delovanje sil za zaščito, reševanje in pomoč. Predvideno je, da pristojne varnostne službe pripravijo varnostne ocene za delovanje sil za zaščito, reševanje in pomoč ter zagotovijo varnostne pogoje za njihovo delovanje.

S tem načrtom se ukine delovanje Medresorske operativne skupine. Funkcijske naloge te skupine opravlja štab Civilne zaščite Republike Slovenije, so še navedli pri Ukomu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje