SDS Stojmenovi Duh očita nevestno delo, netransparentnost in neodgovornost

Slovenija 24. Jan 202410:30 5 komentarjev

Zaradi nakupa 13 tisoč prenosnih računalnikov, ki jih je lani kupilo ministrstvo za digitalno preobrazbo, največja opozicijska stranka SDS žuga z interpelacijo zoper ministrico Emilijo Stojmenovo Duh. V SDS so kritični do nabave računalnikov, ministrica pa pravi, da se interpelacije veseli, da bo lahko predstavila vsa dejstva in pokazala dobro delo njenega ministrstva. Stojmenovi Duh očitajo nevestno delo, netransparentnost in neodgovornost pri nakupu računalnikov. Interpelacijo zoper ministrico za digitalno preobrazbo naj bi vložili v četrtek.

Kot smo poročali, je ministrstvo za digitalno preobrazbo lani kupilo 13 tisoč prenosnih računalnikov, zanje pa je odštelo nekaj manj kot 6,5 milijona evrov davkoplačevalskega denarja. Javno naročilo je ministrstvo objavilo julija lani, posel pa so si razdelila štiri podjetja.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo poudarja, da so računalniki namenjeni ranljivim skupinam, vendar je po zakonu o digitalni vključenosti upravičencev več kot pol milijona. Ker pravila o pravičnem razdeljevanju še vedno niso znana, računalniki že več mesecev ostajajo v skladišču v Logatcu, za katerega ministrstvo plačuje okoli 2.500 evrov mesečne najemnine.

Ob tem se ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh sooča se z očitki, da je ministrstvo kupilo povprečne prenosne računalnike, ki so brez operacijskega sistema in brez protivirusne zaščite. Na ministrstvu za digitalno preobrazbo pravijo, da bo na računalnike nameščena “osnovna programska oprema za urejanje dokumentov in fotografij ter za spletno komunikacijo”.

Stojmenova Duh že ves čas vztraja, da imajo vsi prenosniki novejše procesorje od prenosnikov, ki jih uporablja 95 odstotkov uslužbencev državne uprave, prejemniki pa da bodo vrtci, osnovne šole in otroci iz socialno ogroženih družin. Po avgustovskih ujmah so v vladi v zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav umestili tudi člen, na podlagi katerega bi računalnike razdelili še prizadetim v poplavah.

V SDS so zato sklenili, da bodo zaradi nakupa prenosnikov zoper ministrico Emilijo Stojmenovo Duh vložili interpelacijo. Razloge za vložitev interpelacije je predstavil poslanec SDS Tomaž Lisec.

Kot je dejal, so na ministrico doslej že naslovili tri pisna poslanska vprašanja, njeni odgovori pa niso bili prepričljivi, saj so vsebovali zavajanja in laži. Lisec je poudaril, da so se v poslanski skupini SDS odločili, da interpelirajo ministrico za digitalno preobrazbo, saj po njihovem mnenju svoje delo opravlja nevestno, neodgovorno, netransparentno in nesmotrno.

“Žalosti nas dejstvo, da ministrica ne prevzame odgovornosti, ob tem pa druge obtožuje za šlamastiko in fiasko pri svojem delu. Sklicuje se na ministrstvo za izobraževanje in ministrstvo za delo, javni sklad, obtožuje tudi občine, da niso resno pristopile k njenemu pozivu. Ukvarja se tudi s tem, da naj bi bile krive šole, zato ker računalniki še niso bili podarjeni,” je dejal Lisec.

V največji opozicijski stranki ministrici očitajo tudi sklicevanje na sistemski zakon pri nakupu prenosnih računalnikov. Po mnenju SDS naj bi ta zakon “nekje puščal”, ministrica pa da je napovedala uredbo, s katero bo vzpostavljen mehanizem za razdeljevanje računalnikov. Lisec je opozoril, da je bil rok za uveljavitev tega mehanizma 1. januar 2024, a se to ni zgodilo.

“Namesto sistemskih ureditev in uredbe slišimo, da v Gibanju Svoboda zdaj načrtujejo nov zakon oziroma novelo zakona o digitalni vključenosti, s katero bo mehanizem za razdeljevanje končno zaživel,” je dejal poslanec SDS.

Emilija Stojmenova Duh
Žiga Živulovič Jr./BOBO

V SDS so tako pripravili tri sklepe, o katerih bodo razpravljali na interpelaciji ministrice. Premierja Roberta Goloba bodo pozvali k razmisleku, ali je ministrica Stojmenova Duh še primerna za opravljanje funkcije, od ministrice želijo dobiti celovito poročilo o nakupu računalnikov. Od ministrice bodo zahtevali tudi pregled doslej uresničenih koalicijskih zavez na njenem ministrstvu.

“Najlažje bo zgodba končana tako, da bo ministrica sama odstopila oziroma da jo bo k odstopu pozval oziroma razrešil predsednik vlade,” je ocenil Lisec. Po njegovih besedah naj bi interpelacijo vložili jutri, z NSi pa se o podpori interpelaciji za zdaj še niso pogovarjali. SDS ima namreč dovolj glasov za vložitev interpelacije, bodo pa z veseljem sprejeli tudi podpise poslancev NSi.

Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj je v izjavi za medije dejal, da interpelacije še niso dobili v podpis, jo pa podpirajo. Na sejah komisije DZ za nadzor javnih financ so namreč po njegovih besedah dokazali, da je bil nakup računalnikov negospodaren, nenačrtovan in netransparenten. Hkrati meni, da se na ministrstvu norčujejo iz vseh upravičencev do teh računalnikov, saj je bilo do sedaj razdeljenih le 39. Interpelacija pa bo priložnost tudi za pretresanje dosedanjega dela ministrice in njene ekipe. “Narejenega ni bilo veliko,” je dodal. (STA)

Nabavo računalnikov sta pod drobnogled vzela Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) in računsko sodišče. Dvakrat so že o tem nakupu razpravljali tudi v parlamentu, in sicer na komisiji za nadzor javnih financ.

Ministrica za digitalno preobrazbo Stojmenova Duh je sinoči v oddaji 24ur zvečer na POP TV znova zanikala vse očitke in dodala, da se vložitve interpelacije veseli, saj bo lahko predstavila vsa relevantna dejstva. Bo pa po njenih besedah interpelacija priložnost, da pokaže na dobro delo ministrstva.

Poslanska skupina SDS je v tem mandatu vložila že štiri interpelacije, od tega eno proti celotni vladi. Ob tem je pred dnevi napovedala še vložitev interpelacije o delu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan. Lisec je na današnji tiskovni konferenci dejal, da zaradi ministričinih osebnih okoliščin interpelacije zoper njo še ne bodo vložili takoj. Švarc Pipan je namreč konec minulega tedna umrl oče.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje