Objavljamo fotografije in posnetke 13 tisoč prenosnikov v skladišču

Slovenija 19. Jan 202412:01 12 komentarjev

Ministrstvo za digitalno preobrazbo (MDP) nam je posredovalo fotografije in posnetke prenosnih računalnikov, ki v skladišču čakajo, da jih bodo razdelili tistim, ki jih potrebujejo. Na embalaži je videti, da gre za prenosnike znamk Acer in HP. Ministrstvo skladišče najema za okrog 2.500 evrov mesečno, utegne pa se zgoditi, da bo tako še kar nekaj časa.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo (MDP) nam je posredovalo fotografije in posnetke prenosnih računalnikov, ki v skladišču čakajo, da jih bodo razdelili tistim, ki jih potrebujejo.

Kot smo poročali, so včeraj na seji parlamentarne komisije za nadzor javnih financ razkrili, kje je nekaj manj 13 tisoč prenosnikov. “Prenosni računalniki so shranjeni v skladišču Intereurope v Logatcu, kjer so zavarovani. Če jih hoče kdo od predstavnikov parlamenta priti pogledat, ni problema,” je povedal državni sekretar na MDP Miroslav Kranjc.

Na fotografijah in posnetkih je na embalaži videti, da gre za prenosnike znamk Acer in HP. Podjetja so vse računalnike dostavila do 20. novembra. Ministrstvo skladišče najema za okrog 2.500 evrov mesečno. Enoletni garancijski rok medtem teče, si pa na MDP prizadevajo, da bi ga podaljšali. Posnetke iz skladišča si lahko ogledate v videu na vrhu članka.

Prenosnike je ministrstvo naročilo z razpisom lani poleti. Najprej je naročilo 10 tisoč računalnikov, po poplavah pa še 3.000, namenjenih občinam, ki so jim poplave uničile opremo. Pristojne na ministrstvu je presenetilo, da so na koncu občine potrebovale manj – razdelili so le 39 računalnikov.

12.961 prenosnikov ostaja v skladišču. 2.961 jih bodo predvidoma razdelili vrtcem in šolam, so “plan B” opisali na ministrstvu Emilije Stojmenove Duh.

10.000 pa je namenjenih ranljivim skupinam. Vzpostavitev računalniškega sklada, iz katerega bi si računalnike lahko izposojali, je bila predvidena za 1. januar letos. Toda kot je včeraj priznal državni sekretar Kranjc, še nimajo jasnega odgovora, kdaj bo sklad vzpostavljen. “In tudi nimamo jasne pravne podlage, da bi lahko, če mehanizem ne bo pravočasno vzpostavljen, vzeli plan B, da bi lahko to opremo uporabili javni zavodi,” je povedal.

prenosnikI, SKLADIŠČE prenosnikI, SKLADIŠČE
Foto: Ministrstvo za digitalno preobrazbo
prenosniki, SKLADIŠČE prenosniki, SKLADIŠČE
Prenosni računalniki v skladišču (Foto: Ministrstvo za digitalno preobrazbo)
prenosniki, MDP prenosniki, MDP
Foto: Ministrstvo za digitalno preobrazbo

Kot smo poročali, zakon o digitalni vključenosti določa širok krog upravičencev, okrog pol milijona ljudi. Med njimi so vsi, ki dobivajo denarno socialno pomoč, varstveni dodatek, upravičenci do otroškega dodatka do vključno 6. dohodkovnega razreda, invalidi, revni upokojenci … Rešitev, da bi računalnike dobilo tistih 13 tisoč od pol milijona upravičencev, ki bi se prijavili prvi, bi povzročila tudi ogromno slabe volje, saj bi večina ranljivih posameznikov ostala brez opreme. Hkrati bi bil Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad (JŠRIPS), ki bo bdel nad razdeljevanjem, zasut z vlogami.

Najprej so želeli pristojni z uredbo “filtrirati” seznam upravičencev, a so spoznali, da ne bo šlo, saj uredba ne more ožiti pravic, ki jih že določa zakon. Nato so spoznali, da bo treba novelirati zakon.

Kdaj se bo to zgodilo, še ni znano, bodo pa zakon spreminjali po skrajšanem postopku. Državna sekretarka na MDP Aida Kamišalić Latifić je napovedala, da bo “v dveh, treh mesecih novela pod streho, da od tu računalnike razdelimo”. Zagotovila je še, da se z računalniško opremo zaradi zamude ne bo zgodilo nič slabega in bo enako uporabna. Poudarila je, da gre za dobre računalnike, “boljše, kot jih imamo zdaj mi tu (v parlamentu)”.

Nabavo sta pod drobnogled vzela tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) in računsko sodišče.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje