Nova kadrovanja vlade Roberta Goloba

Slovenija 15. Jun 202218:07 > 18:21 1 komentar
Robert Golob
PROFIMEDIA

Vlada je državnemu zboru predlagala odpoklic dveh članov nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH), in sicer Boža Emeršiča in Leona Cizlja. Ugotovila je namreč, da ne izpolnjujeta pogojev za člana nadzornega sveta. Vlada je prav tako za v. d. direktorja JGZ Brdo imenovala Francija Jagodica, na mesto vršilke generalnega direktorja Direktorata za kulturno dediščino na ministrstvu za kulturo pa imenovala Špelo Spanžel.

Božo Emeršič, ki trenutno opravlja tudi funkcijo namestnika predsednice nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH), je ob imenovanju za člana nadzornega sveta izpolnjeval vse predpisane pogoje, te pa je prenehal izpolnjevati z njegovim imenovanjem za direktorja družbe 2TDK, so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Leon Cizelj pa po ugotovitvah vlade pogojev ni izpolnjeval že v času imenovanja v nadzorni svet. Kot so pojasnili na vladi, namreč ni imel najmanj deset let delovnih izkušenj iz vodenja ali upravljanja gospodarskih družb, kot to določa zakon o SDH. Državni zbor je Emeršiča za nadzornika potrdil julija 2020, Cizlja pa septembra lani.

Ob začetku meseca je bila za predsednico nadzornega sveta SDH imenovana Karmen Dietner, ki je na tem položaju zamenjala Ivana Simiča. Simič, ki ostaja član nadzornega sveta, pa je Dietnerjevo na položaju predsednika zamenjal januarja letos. Poleg omenjenih je trenutno v nadzornem svetu SDH še Janez Vipotnik.

Vlada za v. d. direktorja JGZ Brdo imenovala Jagodica

Vlada je prav tako s 17. junijem s položaja direktorja Javnega gospodarskega zavoda (JGZ) Brdo razrešila Marjana Hribarja, potem ko je ta podal odstopno izjavo. Za v. d. direktorja JGZ Brdo je z 18. junijem imenovala Francija Jagodica. Jagodica je vlada imenovala za čas do imenovanja direktorja JGZ protokolarne storitve RS na Brdu po izvedenem javnem razpisu, a največ za obdobje enega leta, to je do 17. junija 2023.

Kot so zapisali, je Jagodic magister znanosti s področja gozdarstva. V JGZ Brdo je zaposlen vrsto let in je od leta 2016 namestnik direktorja. Pred tem je med drugim opravljal naloge v. d. direktorja ter naloge vodje tehnične službe. Hribarja je na čelo JGZ Brdo 10. aprila 2020 imenovala vlada Janeza Janše, in sicer najprej za vršilca dolžnosti. Poln mandat za dobo štirih let je nato nastopil 9. aprila lani. Kot je zapisal ob odstopu, zavod pušča “v odličnem finančnem in razvojnem stanju”. “Visoki prihodki, polno zasedene kapacitete vseh naših objektov in odlična likvidnost bodo dobra popotnica za mojega naslednika,” je dodal.

Na ministrstvu za kulturo imenovana Špela Spanžel

Na današnji seji je vlada razrešila tudi Jelko Pirkovič z mesta vršilke generalnega direktorja Direktorata za kulturno dediščino na ministrstvu za kulturo in na to mesto imenovala Špelo Spanžel. Spanžel bo mesto vršilke generalnega direktorja Direktorata za kulturno dediščino prevzela 17. junija do imenovanja generalnega direktorja po predhodnem izvedenem javnem natečaju, vendar najdlje do 16. decembra 2022. Spanžel je univerzitetna diplomirana umetnostna zgodovinarka in izpolnjuje vse predpisane pogoje za opravljanje nalog vršilke dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za kulturno dediščino, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje