Vlada predlaga odškodnino tudi za družinske člane žrtev vojne za Slovenijo

Slovenija 13. Jan 202216:47 > 16:50 2 komentarja
Vojna za Slovenijo
BOBO

Vlada je določila besedilo novele zakona o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo, s katerim razširja pravico do pavšalne odškodnine tudi na družinske člane žrtev osamosvojitvene vojne. Predlog novele bo vlada državnemu zboru posredovala po skrajšanem postopku.

Vlada je določila besedilo predloga novele zakona o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo, ki ga bo v DZ posredovala po skrajšanem postopku. Vladni predlog razširja pravico do pavšalne odškodnine tudi na družinske člane žrtev osamosvojitvene vojne, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Veljavni zakon o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo 1991 določa posebne pravice, ki jih država zagotavlja osebam, ki so v vojni za Slovenijo 1991 kot pripadniki Teritorialne obrambe RS ali organov za notranje zadeve postali invalidi ter jim je na tej podlagi priznan status vojaškega vojnega invalida in njihovim družinskim članom.

Vladni predlog dodaja novo kategorijo

V času osamosvojitvenih dogodkov in vojne za Slovenijo leta 1991 je prišlo tudi do smrtnih žrtev, so pojasnili na ministrstvu za obrambo. Družinski člani pripadnikov Teritorialne obrambe RS oziroma organov za notranje zadeve imajo po navedbah ministrstva že določene pravice v veljavnem zakonu, vladni predlog pa dodaja novo kategorijo, in sicer družinske člane civilnih žrtev vojne za Slovenijo.

Kategoriji sta primerljivi, saj je do civilnih žrtev prišlo zaradi “aktivnega upora prebivalcev proti agresiji JLA in organov za notranje zadeve dotedanje SFRJ oziroma zaradi prisotnosti na območju vojnih položajev Teritorialne obrambe RS oziroma organov za notranje zadeve,” so zapisali. Zato menijo, da je treba tudi civilne žrtve šteti v širši kontekst boja proti agresorju.

Enotna pravica do pavšalne odškodnine

Predlog novele zakona o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo 1991, ki ga je potrdila vlada, tako na enak način omogoča zakoncem oziroma zunajzakonskim partnerjem, otrokom in staršem civilnih oseb, ki so umrle, bile ubite ali pogrešane zaradi nasilnih dejanj ali prisilnih ukrepov JLA ali organov za notranje zadeve dotedanje SFRJ v času od 24. maja 1991 do 18. oktobra 1991, da uveljavijo pravico do pavšalne odškodnine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje