Vlada s tajnim sklepom razveljavila sklenjeni orožarski posel

Slovenija 18. Maj 202220:33 4 komentarji
bojni oklepnik, BVP M-80A
PROFIMEDIA

Slovenska vlada je s tajnim sklepom razveljavila sklenjen posel odprodaje pehotnih bojnih vozil BVP M-80A. Vozila naj bi sedaj podarili Ukrajini. Z zadevo se že ukvarjata vrhovno državno tožilstvo in računsko sodišče.

Slovenija ta vozila jugoslovanske izdelave aktivno prodaja že od leta 2015 dalje, ko je državni zbor potrdil odlok o načrtu prodaje stvarnega premoženja države, med drugim tudi omenjenih pehotnih bojnih vozil M-80A, poroča Dnevnik.

Kot še navajajo, je nekaj mesecev kasneje vlada sprejela še srednjeročni obrambni program, ki predvideva prodajo bojnih vozil M-80A. Nekdanja ministrica za obrambo Andreja Katič je julija 2016 podpisala sklep, da se odproda 39 bojnih vozil M-80A. Kot še piše Dnevnik, vsi ti odloki in sklepi niso bili nikoli preklicani in so torej še danes zavezujoči in veljavni.

Za prodajo je Slovenija zadolžila podjetje S Lux, ki je januarja letos za njih našlo kupca. Oklepnike naj bi tako prek češkega posredniškega podjetja Pamco INT kupilo ukrajinsko obrambno ministrstvo. Po navedbah Dnevnika je bila kupoprodajna pogodba podpisana 11. aprila, kupec pa naj bi že nakazal kupnino, ki je po neuradnih podatkih znašala med 3,5 in 4 milijoni evrov. Direktorat za logistiko na obrambnem ministrstvu je nato osem dni pozneje podjetje S Lux obvestil, da ministrstvo odstopa od posla. Neuradno naj bi se sam predsednik vlade Janez Janša dogovoril, da bo oklepnike Ukrajini podaril, piše Dnevnik. Podjetje S Lux je na upravno sodišče vložilo tožbo s predlogom za začasno odredbo zaradi ugotovitve nezakonitosti in odprave upravnega akta, torej tajnega sklepa vlade. Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je potrdil, da bodo v skladu z uradnimi postopki poskušali pridobiti uradno dokumentacijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje