Vlada še brez odločitve glede vzdržne cenovne politike pogonskih goriv

Slovenija 09. Mar 202220:09 0 komentarjev
Dizel
PROFIMEDIA

Vlada je danes začela z obravnavo možnih scenarijev za zagotavljanje vzdržne cenovne politike pogonskih goriv, je sporočil urad vlade za komuniciranje. Odločitve bodo glede na izjave gospodarskega ministra odvisne od neformalnega vrha EU v četrtek in petek v Franciji.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ob robu obiska na Koroškem zatrdil, da je vlada v primeru nekontrolirane rasti cen pogonskih goriv pripravljena intervenirati s sproščanjem blagovnih rezerv in z omejitvami cen. Za sejo vlade je napovedal razpravo o možnih scenarijih. Po njegovih besedah bo vse odvisno od tega, kakšna bo odločitev predsednikov vlad in držav na zasedanju v četrtek in petek v Franciji. “In v skladu s to odločitvijo se bomo pri nas pripravili in intervenirali na trgu, če bo treba, zato da zagotovimo dovolj blaga na trgu in preprečimo nekontrolirano rast cen,” je dejal.

Ob tem je poudaril, da je situacija težka na področju vseh treh glavnih energentov. Pri električni energiji so po njegovih besedah cene “zbezljale že pred vojno krizo”, na področju naftnih derivatov zadeve rešujejo zdaj, najtežja pa je po njegovih besedah situacija na področju plina, kjer je najmanj alternativ. “Najmanj vpliva imamo na plinskem področju. Dejstvo pa je, da oskrba Evrope s plinom iz Rusije v tem trenutku še vedno poteka, tudi čez ukrajinsko ozemlje,” je dejal minister in zagotovil, da vlada spremlja situacijo in da se bo pravočasno odzvala.

Vlada z razpravo začela po torkovem skoku pogonskih goriv

Vlada je razpravo o ukrepih začela potem, ko so drobnoprodajne cene pogonskih goriv, ki so v zadnjem obdobju že tako rasle, v torek poskočile. Dizelsko gorivo se je podražilo na raven med 1,66 in 1,67 evra za liter, neosvinčeni 95-oktanski bencin pa na okoli 1,56 evra za liter.

Premier Janez Janša se je s Počivalškom in ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem v ponedeljek zvečer že sestal z vodilnimi v Petrolu, Mol in OMV na temo zalog in dobav naftnih derivatov v prihodnjih tednih ter ukrepov za nemoteno oskrbo tudi v primeru prekinitev dobav iz Rusije.

Vlada je v sklopu paketa ukrepov za blažitev posledic rasti cen energentov za prebivalstvo, gospodarstvo in kmetijstvo s 1. februarjem že začasno znižala tudi trošarine na elektriko in pogonska goriva. Takrat je vlada tudi navedla, da gre za znižanje trošarin na najnižjo možno raven.

Vlada izdala odlok o pomoči čebelarjem

Je pa vlada danes izdala odlok o finančnem nadomestilu zaradi vpliva povečanja cen energentov v čebelarstvu. Ta določa podrobnejše pogoje, upravičence in postopek dodelitve enkratnega finančnega nadomestila v čebelarstvu v skladu z zakonom o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu, ki je začel veljati v soboto.

Do pomoči so upravičene fizične ali pravne osebe, ki so bile 5. marca 2022 vpisane v centralni register čebelnjakov in so imele 30. junija 2021 v centralnem registru čebelnjakov prijavljeno najmanj eno čebeljo družino, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Pomoč bo dobilo približno 11.000 čebelarjev, na čebeljo družino bodo dobili pet evrov. Upravičencem, ki izpolnjujejo pogoje za pomoč, bo Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja v 30 dneh na podlagi podatkov iz uradnih evidenc izdala informativno odločbo. Nanje se lahko nosilci kmetijskih gospodarstev pritožijo v roku 15 dni.

Vlada je ocenila, da imajo nosilci kmetijskih gospodarstev zaradi posledic vpliva povečanja cen energentov in mineralnih gnojil povečane stroške v kmetijski pridelavi. To se bo kratkoročno odrazilo v nižjih pridelkih ter posledično v višjih cenah hrane in dolgoročno v opuščanju kmetovanja zaradi vse manjših dohodkov v kmetijstvu.

Ker bi oba učinka lahko ogrozila prehransko varnost Slovenije, bodo pomoč zagotovili po zakonu o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu, ki kot upravičenca do finančnega nadomestila določa tudi čebelarja. Pomoč se bo dodelila v skladu s pravili de minimis za primarno kmetijsko proizvodnjo.

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so opozorili na to, da morajo potencialni upravičenci, ki želijo uveljaviti pomoč za gospodarstvo in ne finančnega nadomestila za kmetijstvo, obvezno vložiti ugovor na prejeto informativno odločbo, saj se pomoč za gospodarstvo in finančno nadomestilo za kmetijstvo izključujeta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!