Vlada soglaša z razrešitvijo generalnega direktorja UKC Ljubljana Golobiča

Slovenija 09. Sep 202219:56 0 komentarjev
Jože Golobič
N1

Vlada je na dopisni seji dala soglasje k razrešitvi generalnega direktorja UKC Ljubljana Jožeta Golobiča s ponedeljkom, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje

Jože Golobič je po pozivu ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana odstopil v sredo. Postopke za imenovanje novega prvega moža Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana bodo člani sveta UKC začeli v ponedeljek. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je Golobiča k odstopu pozval 23. avgusta in mu dal 14 dni. Vodstvu UKC Ljubljana je med drugim očital slabe poslovne rezultate in številne zamujene roke.

Golobič je po ministrovem pozivu zapisal, da ga dojema kot politično potezo in da ne vidi razlogov za odstop. V dopisu ministru, predsedniku vlade in članom sveta UKC je takrat poudaril, da medijsko polemiziranje še nikoli ni in tudi tokrat ne bo rešilo stanja v slovenskem zdravstvu. Nato si je očitno premislil, saj je v sredo odstopil. Razlogov za odstop ni želel komentirati.

“Zadovoljen sem, ker je prišlo do tega, kar sem pričakoval,” pa je minister v četrtek odgovoril na vprašanje glede Golobičevega odstopa. O možnem nasledniku Bešič Loredan ne razmišlja, niti ne ve, kdo ga bo nasledil, je zagotovil. Želi pa si, da bi za položaj izbrali najboljšega možnega kandidata.

Svet UKC se je z odstopno izjavo Golobiča že seznanil, so po današnji dopisni seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Ponedeljkova seja sveta UKC Ljubljana bo namenjena imenovanju vršilca dolžnosti generalnega direktorja in pripravi razpisa za novega generalnega direktorja s polnimi pooblastili, je za STA dejala predsednica sveta UKC Ljubljana Irma Gubanec.

Prav tako je vlada na današnji dopisni seji izdala odločbo o razrešitvi v. d. generalnega direktorja direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Iztoka Kosa. Na položaj je bil imenovan z 2. junijem. 7. avgusta je nato podal odpoved pogodbe o zaposlitvi, razrešen pa bo z nedeljo.

Od ponedeljka bo v. d. generalnega direktorja omenjenega direktorata Tina Jamšek, je odločila vlada. Na položaj bo imenovana do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar najdlje do 11. marca prihodnje leto, so še sporočili iz Ukoma.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!