Vlada sporočila: v aplikaciji bosta vidna ime in letnica rojstva

Koronavirus 04. Avg 202121:31 > 21:38 3 komentarji
aplikacija NIJZ
N1

Vlada je sprejela odlok o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogojev PCT. V aplikaciji NIJZ bosta po novem vidna tudi ime in letnica rojstva.

Vlada je na seji sprejela odlok, s katerim naj bi rešila problem glede prikazovanja osebnih podatkov pri preverjanju pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) z aplikacijo, ki jo je pripravil Nacionalni inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Ne bo vidno, ali ste cepljeni, preboleli ali testirani

Kot je vlada po seji zapisala v sporočilu za javnost, sprejeti odlok določa, da aplikacija z odčitavanjem kode QR uporabniku posreduje podatek o izpolnjevanju pogoja PCT, pri čemer iz podatka ne sme biti razvidno, katerega od pogojev izpolnjuje oseba. To namreč ni ključno za doseganje zasledovanega namena.

Aplikacija bo pokazala tudi ime in priimek

Odčita se tudi osebno ime in letnica rojstva osebe, za katero se preverja izpolnjevanje pogoja PCT, kar je nujno zaradi ugotovitve, da se potrdilo nanaša na osebo, ki ga je predložila. Aplikacija ne sme omogočati hrambe ali druge obdelave navedenih osebnih podatkov in se ne sme povezovati z nobeno zbirko podatkov, so še dodali na vladi.

Direktor nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je že v torek za N1 potrdil, da je v pripravi pravna podlaga za uporabo aplikacije na način, kot je bilo predvideno ob prvotni objavi aplikacije. To pomeni, da bi tudi ponudniki blaga in storitev videli osebne podatke osebe, ki se predstavlja z določeno QR kodo.

Prvo aplikacijo je NIJZ sicer objavil 23. julija, vendar je popoldan istega dne sporočil, da jo umika. Aplikacija je namreč razkrila tudi nekatere osebne podatke (ime, priimek, letnico rojstva, vrsto cepiva …), informacijska pooblaščenka pa je takrat na podlagi prijav tudi začela inšpekcijski postopek.

NIJZ je nato pred dnevi predstavil novo aplikacijo, ki pa pove le, ali oseba izpolnjuje pogoje PCT ali ne. Ker pa lahko več oseb v preverbo predloži isto QR kodo, je bil tak nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PCT vprašljiv.

Če se kot dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT predloži potrdilo oziroma dokazilo, ki ni digitalno potrdilo EU, se izpolnjevanje pogoja preveri z vpogledom v to potrdilo oziroma dokazilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje