Vlada sprejela uredbo o mediaciji

Slovenija 15. Jun 202319:04 0 komentarjev
Seja vlade
Žiga Živulović Jr./Bobo

Vlada je na današnji seji sprejela uredbo o mediaciji v sporih v zvezi z avtorsko ali sorodnimi pravicami.

Vlada je na današnji seji sprejela uredbo o mediaciji v sporih v zvezi z avtorsko ali sorodnimi pravicami, s katero je natančneje predpisala postopek mediacije, stopnjo in vrsto izobrazbe ter druge pogoje, ki jih mora izpolnjevati mediator, ter nagrado za mediatorja.

Prvi javni poziv kandidatom za uvrstitev na seznam mediatorjev bo urad za intelektualno lastnino objavil v treh mesecih po uveljavitvi te uredbe, so danes po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Kot so še zapisali, zakon o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic ureja tudi mediacijo, ki spada med alternativne načine reševanja sporov.

Kolektivna organizacija, reprezentativno združenje uporabnikov, uporabnik, organizacije avtorjev posameznih kategorij avtorskih del in imetnik pravic pri pristojnem uradu za intelektualno lastnino lahko predlagajo posredovanje mediatorja v katerem koli sporu v zvezi z avtorsko pravico.

Mediacija je neobvezujoč zunajsodni postopek, s katerim udeleženci ob pomoči mediatorja rešujejo medsebojne spore. Prednost mediacije pred drugimi vrstami postopkov so manjši stroški, hitrejši potek postopka, nadzor nad postopkom, večja prožnost in neformalnost, ki olajša obravnavo in dostopnost za udeležence v sporih.

Oktobra lani sta sicer začeli veljati noveli zakona o avtorski in sorodnih pravicah in zakona o kolektivnem upravljanju teh pravic. Slovenija je z njima prenesla določbe dveh evropskih direktiv v svojo zakonodajo, s tem pa nekatere rabe prilagodila digitalnemu 21. stoletju. Takrat so se tudi pojavile kritike, da bodo nova pravila ovirala izobraževanje in znanost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!