Vest o imenovanju razburja. Ministrica: Čas bi bil, da vstopimo v 21. stoletje

Slovenija 10. Feb 202314:50 > 16:44 6 komentarjev
Asta Vrečko
Asta Vrečko (Foto: Frankfurtski knjižni sejem)

Novoustanovljeni Muzej novejše in sodobne zgodovine je v četrtek dobil štiri člane sveta. Vlada je v svet za dobo štirih let imenovala Manco Grgić Renko, Blaža Vurnika, Renato Zamida in Marka Srako. Vest o imenovanju je razburila del javnosti, na kar se je odzvala ministrica za kulturo Asta Vrečko. "Čas bi že bil, da prenehamo biti mizogina družba in vstopimo v 21. stoletje," je med drugim zapisala na družbenem omrežju.

Vlada je na četrtkovi seji imenovala tudi štiri člane sveta v novoustanovljeni Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Imenovala je Manco Grgić Renko, Blaža Vurnika, Renato Zamida in Marka Srako.

Preberite še: Člani sveta zavoda Muzeja novejše zgodovine Slovenije: Gre za politično potezo

Štiri predstavnike ustanovitelja je imenovala za mandatno dobo štirih let, in sicer od ustanovitvene seje sveta zavoda in z možnostjo ponovnega imenovanja, piše v sporočilu za javnost po četrtkovi dopisni seji vlade.

Preberite še: Dr. Manca G. Renko: … mogoče sem čarovnica

Manca Grgić Renko je zgodovinarka in pisateljica, pred leti je bila programska vodja festivala Literatura sveta Fabula. Blaž Vurnik je zgodovinar in kustos za novejšo zgodovino v Mestnem muzeju Ljubljana. Filozofinja in jezikoslovka Renata Zamida je prevzela vodenje novonastajajočega Centra Rog, pred tem je bila direktorica Javne agencije RS za knjigo. Arheolog Marko Sraka je trenutno svetovalec v kabinetu ministrice za kulturo Aste Vrečko.

Preberite še: Center Rog dobiva obrise končne podobe. Kako bo videti? (FOTO)

Sklep o ustanovitvi javnega zavoda Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije je vlada sprejela 19. januarja. S tem je v nov javni zavod združila Muzej novejše zgodovine Slovenije in Muzej slovenske osamosvojitve.

Del javnosti je razburilo imenovanje Mance G. Renko, na to se je odzvala ministrica za kulturo Asta Vrečko. Na Twitterju je zapisala, da gre za tipične šovinistične komentarje. “Kaj je desetletje raziskovalnega, pedagoškega in strokovnega dela iz novejše zgodovine, vodenja mednarodnega festivala ipd., proti diskreditaciji z mlado žensko in bivšim fantom,” je zapisala in dodala, da bi bil že čas, da prenehamo biti mizogina družba in stopimo v 21. stoletje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje