Vlada zavrnila predlog NSi, ki bi spremenil način izbire evropskega komisarja

Slovenija 16. Maj 202415:20 0 komentarjev
zastave Evropske unije pred zgradbo evropske komisije, Bruselj,
Foto: PROFIMEDIA

Vlada ni podprla predloga zakona, ki ga je v DZ vložila poslanska skupina NSi, po katerem bi vlada kandidata za evropskega komisarja predlagala ob soglasju večine slovenskih evropskih poslancev. Tem trenutna ureditev že dopušča znatno mero vključenosti v postopek imenovanja, so mnenje o predlogu pojasnili na vladi.

“Ker trenutna pravna ureditev slovenskim evropskim poslancem že dopušča znatno mero vključenosti v sam postopek imenovanja komisarjev, vlada ni podprla predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o sodelovanju med državnim zborom in vlado v zadevah EU,” so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

V skladu z zakonodajo kandidata za evropskega komisarja predlaga vlada. Kandidat se predstavi tudi odboru DZ za evropske zadeve, ki o njem glasuje in poda mnenje z obrazložitvijo. Vendar pa to za vlado ni zavezujoče.

Po prejetju mnenja in pred posredovanjem predloga kandidata pristojnim institucijam EU vlada o predlogu obvesti DZ. Kandidate pred imenovanjem čaka zaslišanje v pristojnih odborih Evropskega parlamenta, ki nato na plenarnem zasedanju tudi glasuje o komisiji kot celoti.

Predlog zakona za spremembo zakonodaje na tem področju je sredi aprila v DZ vložila poslanska skupina NSi, ki meni, da postopek imenovanja komisarja v Sloveniji ni dober. Predlagala je, da bi vlada kandidata predlagala ob soglasju najmanj petih oz. večine slovenskih evroposlancev.

Ob tem je poslansko skupino NSi zmotilo, da je največja vladna stranka Svoboda pred dobrim mesecem kandidata Tomaža Vesela predstavila na festivalu stranke. Njeni koalicijski partnerici SD in Levica sta po lastnih navedbah za to izvedeli iz medijev.

V sredo sta se nato z Veselom sestali in srečanje označili za konstruktivno. V SD so napovedali, da bodo kandidaturo Vesela podprli, v Levici pa se bodo o tem izrekali po evropskih volitvah 9. junija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!