Vlada: zelena luč za odhod v tujino Mirošiču, Butu, Benedejčiču …

Slovenija 17. Feb 202319:35 1 komentar
Iztok Mirošič, Franc But, Andrej Benedejčič
Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada je na četrtkovi seji imenovala več vodij diplomatskih in konzularnih predstavništev. Iztok Mirošič je po besedah naših virov dobil zeleno luč za veleposlaniško mesto v ZDA, Andrej Benedejčič za stalnega predstavnika pri zvezi Nato v Bruslju, Franc But za veleposlanika v Vatikanu ...

Vlada je v četrtek potrdila več novih vodij diplomatskih in konzularnih predstavništev, ki bodo v tujino odšli v letošnjem letu. Postopek postavitve veleposlanika je sicer do pridobitve agremaja države sprejemnice označen s stopnjo tajnosti, nekatere informacije pa so vendarle pricurljale iz vladnih vrst.

Tako je po naših informacijah ministrski zbor Iztoku Mirošiču prižgal zeleno luč za odhod na mesto veleposlanika v ZDA. Kot smo poročali, naj bi sicer predsednica republike Nataša Pirc Musar pri posvetovanju z zunanjo ministrico Tanjo Fajon o Mirošičevi kandidaturi izpostavila nekatere pomisleke, a naj zadeve nato ne bi zaostrovala.

Iztok Mirošič ima bogato diplomatsko kariero: bil je na čelu veleposlaništev v Veliki Britaniji in v Italiji, trenutno je posebni odposlanec za prihodnost Evrope in eden osrednjih piscev nove zunanjepolitične strategije. V ZDA bo nasledil Toneta Kajzerja, ki je bil zaradi nepooblaščenega posredovanja fotografije zaupne depeše prvaku SDS Janezu Janši predčasno odpoklican z veleposlaniškega mesta v Washingtonu. Kot smo poročali, je Kajzer po vrnitvi iz ZDA “zamrznil” zaposlitev na zunanjem ministrstvu in se pridružil soprogi, ki je diplomatka na slovenskem veleposlaništvu v Kopenhagnu.

Odhod v tujino se obeta tudi Francu Butu, ki ga je vlada po naših informacijah na četrtkovi seji potrdila za novega veleposlanika v Vatikanu. But je bil v preteklosti veleposlanik v Pragi, Beogradu in Berlinu, septembra pa je postal posebni odposlanec zunanje ministrice za Varnostni svet Združenih narodov. Prepričati poskuša čim več držav, da bi podprle kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN.

Preberite še: Varuh človekovih pravic v svet RTVS imenoval direktorja CNVOS Gorana Forbicija

Prav tako naj bi vlada soglašala, da svetovalec premierja Roberta Goloba za nacionalno varnost Andrej Benedejčič postane stalni predstavnik pri zvezi Nato v Bruslju. Benedejčič se torej vrača na položaj, ki ga je pred desetletjem že zasedal. Takšno vračanje je bilo v preteklosti nekaj neobičajnega, saj država po navedbah poznavalcev s tem ustvarja vtis, da za vodenje diplomatskega predstavništva nima drugih ustreznih diplomatov. Ko pa je tretja Janševa vlada Aleksandra Geržino ponovno postavila za veleposlanika na Dunaju, so se vrata za vračanje očitno precej na široko odprla.

Veleposlaniško mesto naj bi se nasmihalo tudi Robertu Kokalju. Nekdanji veleposlanik v Egiptu in na Madžarskem naj bi po besedah naših virov tokrat odšel v Bukarešto. Prav tako naj bi se v tujino, in sicer na čelo veleposlaništva v Podgorici, odpravila nekdanja veleposlanica na Slovaškem in na Portugalskem Bernarda Gradišnik. Sedanji veleposlanik v Brasilii Gorazd Renčelj naj bi še naprej ostal v tujini, a naj bi se preselil v Ankaro. Selitev naj bi se menda obetala tudi veleposlaniku v Podgorici Gregorju Preskerju, ki naj bi po novem postal veleposlanik v Skopju.

Veleposlaniško mesto v Teheranu naj bi zasedel nekdanji veleposlanik v Turčiji Igor Jukič. Na ta položaj je bil sicer lani izbran diplomat Miha Erman, vendar mu ga ni uspelo zasesti. Dobil je soglasje tretje Janševe vlade in tudi zeleno luč parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, ni pa dobil agremaja Irana. Po besedah naših virov je šlo za povračilni ukrep uradnega Teherana, saj Slovenija niti v času prejšnje niti po prihodu sedanje vlade ni podelila agremaja iranskemu kandidatu za veleposlanika. Po teh navedbah naj bi Iran pri predlaganemu kandidatu še vedno vztrajal …

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje