Vladimir Prebilič ostaja župan Kočevja

Slovenija 21. Nov 202200:02 1 komentar
Vladimir Prebilič
Žiga Živulović/BOBO

Aktualni župan Kočevja Vladimir Prebilič je osvojil še četrti mandat. Podprlo ga je skoraj 70 odstotkov volilnih upravičencev.

V občini Kočevje po večini preštetih glasov volilci najbolj zaupajo sedanjemu županu Vladimirju Prebiliču, profesorju na ljubljanski Fakulteti za družbene vede. Prebilič, ki se je pred tedni potegoval tudi za predsednika republike, se je sicer v zadnjem trenutku odločil in vložil kandidaturo za župansko tekmo. 

Volilna udeležba v Kočevju je bila sicer 38-odstotna, od 12.969 volilnih upravičencev je glasovalo 5.000 ljudi. Prebivalci po površini največje občine v Sloveniji pa najbolj zaupajo sedanjemu županu Prebiliču, saj je zanj glasovalo skoraj 70 odstotkov ljudi.

Na drugem mestu je s slabimi 9 odstotki nekdanji župan in poslanec Janko Veber.

V občini Kočevje, ki jo od leta 2010 vodi Prebilič, se je za župansko mesto sprva potegovalo osem kandidatov. Poleg Prebiliča tudi nekdanji direktor Slovenskih državnih gozdov (SiDG) Robert Tomazin ter podžupan in direktor Zdravstvenega doma Kočevje Gregor Košir, ki pa jo je pozneje umaknil. Tako je bilo kandidatov v Kočevju sedem.

Košir je takrat povedal, da je kandidaturo vložil, če bi se Prebiliču uspelo uvrstiti v drugi krog predsedniških volitev. V tem primeru namreč Prebilič ne bi kandidiral za župana.

Poleg Prebiliča, ki je sicer še avgusta za medije zatrjeval, da ne bo kandidiral za župana, so kandidature vložili še Robert Tomazin (predlaga ga SDS), Renata Turk (Gibanje Svoboda), Peter Ješelnik (SD), Božidar Peteh (NSi), Grega Mavrin (SNS) in Janko Veber (Sloga).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje