Vladimir Prebilič v položaju, ki se lahko zgodi le vsakih 20 let

Slovenija 20. Okt 202220:1211 komentarjev
Vladimir Prebilič
Žiga Živulović/BOBO

Kočevski župan in predsedniški kandidat Vladimir Prebilič se je znašel v zelo specifičnem položaju, ki se lahko zgodi le vsakih 20 let. Vsega tri dni pred nedeljskim glasovanjem na predsedniških volitvah se je moral odločiti, ali bo vnovič vložil tudi kandidaturo za župana Kočevja. Kot so sporočili iz njegovega štaba, se je Prebilič odločil, da na lokalnih volitvah vendarle znova kandidira za župana Kočevja, kjer se mu izteka tretji zaporedni županski mandat. Če se mu bo uspelo uvrstiti v drugi krog predsedniških volitev, pa bo župansko kandidaturo umaknil.

Kot je predsedniški kandidat Vladimir Prebilič povedal v soočenju na RTV Slovenija, je te dni sicer osredotočen na predsedniške volitve, od katerih v zadnjih dneh ne namerava odstopiti. Kljub temu pa je v roku vložil tudi župansko kandidaturo. “To ne pomeni, da bom v čemerkoli zmanjšal svojo participacijo v predsedniški tekmi,” je poudaril na soočenju.

Odločitev so v listi “Moja Kočevska” tehtali do zadnjega trenutka in pri tem upoštevali vse novo nastale okoliščine tako na ravni predsedniških volitev kot tudi lokalno, so sporočili iz njegovega štaba.

V primeru, da se bo Prebiliču, ki mu zadnja javnomnenjska raziskava Mediane na predsedniških volitvah napoveduje četrto mesto, uspelo uvrstiti v drugi krog predsedniških volitev, pa bo župansko kandidaturo umaknil, so dodali v njegovem štabu. To lahko skladno z volilnim rokovnikom stori do 30. oktobra.

Kočevski župan Vladimir Prebilič je sicer letos pred predsedniškimi volitvami najprej tipal teren za državnozborske volitve. Na koncu na parlamentarnih volitvah ni kandidiral, vložil je kandidaturo za predsednika republike. S tem se je znašel v položaju, ki se zaradi urnika (rednih) volitev lahko zgodi le na vsakih 20 let. Kandidaturi za župana in predsednika se namreč ne izključujeta. Na N1 smo to odkrili in v že dveh preteklih soočenjih vprašali, ali namerava znova, morda kot plan B, kandidirati tudi za župana in kandidaturo vložiti, še preden se volilci sploh izrečejo o njemu kot o predsedniškem kandidatu.

Še v torek je na to vprašanje odgovoril, da še ne ve, ali bo kandidiral tudi za župana, a zatrdil, da je njegova predsedniška kandidatura iskrena: “Vse, kar delam v tej predsedniški bitki, je povezano z lastnimi financami, lastnim angažmajem in mojim prostim časom,” je dejal v soočenju na N1.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar