Mrk vladnih spletnih strani povzročili DDoS napadi in “tehnične težave”

Slovenija 09. Dec 202210:32 > 20:03 4 komentarji
vladna spletna stran
posnetek zaslona

Spletna stran vlade in strani nekaterih ministrstev na strežniku gov.si, ki več ur niso delovale, so spet dostopne. Na ministrstvu za javno upravo navajajo, da je do težav pri delovanju prihajalo zaradi tehničnih težav in DDoS aktivnosti.

Spletna stran www.gov.si, ki v dopoldanskih urah ni bila dosegljiva, je bila po nekaj urah znova vzpostavljena. Ponovno so dostopne tudi spletne strani ministrstev, pa tudi spletna stran geodetske uprave e-prostor.gov.si (Gurs).

Na ministrstvu za javno upravo so zapisali, da je na državnem računalniškem omrežju prihajalo do težav pri delovanju, ki pa so jih “z najvišjo prioriteto” odpravili. “Pristojni organi so pri pregledu ugotovili, da je bilo današnje nedelovanje spletnih strani gov.si posledica okoliščin v povezavi s tehničnimi težavami in DDoS aktivnostmi,” so naknadno sporočili in dodali, da so bili sprejeti zamejevalni ukrepi, tehnične težave pa odpravljene.

Kaj je napad DDoS?

DDoS napad oziroma distribuirani napad z zavrnitvijo storitve cilja na spletna mesta in strežnike z motenjem omrežnih storitev. Storilci teh napadov spletno mesto z več računalnikov preplavijo z neustreznim prometom, zaradi česar spletno mesto slabo deluje oziroma v celoti neha delovati.

Znano je, da lahko napadi DDoS izkoriščajo varnostne ranljivosti, med napadom pa lahko hekerji dostopajo tudi do različnih vrst občutljivih informacij.

Konec novembra nekaj časa ni delovala spletna stran e-uprave, zadnji dan za prijavo za druge načine glasovanja na referendumu o treh zakonih. Zaradi izpada enega od zalednih sistemov je prišlo do težav s prijavo v Mojo eUpravo in pri oddaji vlog, ki zahtevajo prijavo, so pojasnili takrat. Vloge za drug način glasovanja je bilo možno oddati s prijavo ali brez nje, oddaja vlog brez prijave pa je ves čas nemoteno delovala.

euprava
Posnetek zaslona na dan 23. november 2022.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje