Vodenje UKC Ljubljana začasno prevzema travmatolog Marko Jug

Slovenija 12. Sep 202216:22 > 18:05 2 komentarja

Svet zavoda UKC Ljubljana je za začasnega direktorja bolnišnice imenoval travmatologa Marka Juga, sicer enega od predstavnikov zaposlenih v svetu zavoda.

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je ob 16. uri začel sejo, na kateri so odločali o imenovanju vršilca dolžnosti generalnega direktorja. Poročali smo, da je predsednica sveta Irma Gubanec predlagala, da to funkcijo prevzame travmatolog Marko Jug, ki je bil doslej član sveta zavoda.

Iz UKC Ljubljana so nato pozno popoldne sporočili, da je svet zavoda na izredni seji Juga soglasno imenoval za začasnega direktorja, razpis za novega direktorja pa, da bo objavljen v kratkem, predvidoma 20. septembra. Jug bo to mesto zasedal dva meseca, kot je dejal sam, saj gre le za “tehnično rešitev”.

“Soglasno imenovanje dr. Juga je izrazita podpora s strani sveta zavoda temu, da najdemo kandidata znotraj zavoda, ki zagotavlja nadaljnji razvoj institucije in kakovost našega zdravstva,” je dejala v izjavi po končani seji sveta zavoda njegova predsednica Irma Gubanec.

Jug je dejal, da se zaveda, da gre za ogromen izziv. “Sam sem kot človek zrasel v kliničnem centru. Klinični center mi je dal vedeti, kaj pomeni življenje in tudi kaj pomeni izguba življenja. V ospredje bom vedno postavljal pacienta. Seveda se bomo ukvarjali tudi s finančnimi problemi, a mislim, da smo kot družba dovolj bogati, da bomo v ospredje vedno postavljali zdravje. Rekonstrukcijo kliničnega centra bomo izvajali v varnih pogojih, ker kot sem rekel, v ospredje postavljam človeka.”

“Tukaj bom na razpolago predvsem za reševanje strokovnih težav. Pomoč pri finančnih problem bom seveda iskal v svetu zavoda in drugih pomočnikih. Ne bom se pretvarjal, da sem najboljši kandidat na dolgi rok,” je dejal Jug, ki je poudaril, da je vskočil za vmesno obdobje, dokler ne najdejo primernega kandidata. “Če bomo sledili samo finančnim vidikom, obstaja tveganje, da bo stroka in končna oskrba trpela. Mi vsi smo zamenljivi in nadomestljivi, samo klinični center ni,” je dodal. Poudaril je še, da je treba prenovo UKC zelo pozorno načrtovati, da pacienti zaradi tega ne bi trpeli, in povedal, da se namerava lotiti težav, ki jih ima urgenca ljubljanskega kliničnega centra.

V odgovoru na novinarsko vprašanje je novi v. d. direktorja UKC Ljubljana dejal, da sam sicer ima s. p., ampak ga uporablja samo za delo sodnega izvedenca. Dejal je, da ne dela v nobeni ambulanti in ne odpravlja nobenega dodatnega popoldanskega dela. Povedal je še, da ni član nobene politične stranke.

Martin Čeh, podpredsednik sveta zavoda UKC Ljubljana, je dejal, da so veseli, da so znotraj zavoda našli človeka, ki si je upal stopiti v te čevlje, sploh v tej zahtevni situaciji. “Ne smemo stopicati na mestu,” je poudaril in čestital Jugu za pogum, da se je odločil za ta korak.

Golobič odstopil po ministrovem pozivu

Zdaj že nekdanji generalni direktor Jože Golobič je prejšnjo sredo sporočil, da odstopa z današnjim dnem. V odstopni izjavi je po naših neuradnih informacijah zapisal, da želi z odstopom zagotoviti nemoteno delovanje največje slovenske bolnišnice.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je Golobiča k odstopu pozval 23. avgusta in izrazil pričakovanje, da bo to storil v roku 14 dni. Vodstvu UKC Ljubljana je med drugim očital slabe poslovne rezultate in številne zamujene roke, poleg tega pa so bili na ministrstvu kritični tudi do podaljševanja čakalnih dob.

Golobič je v odzivu na ministrov poziv zapisal, da ga razume kot politično potezo in da ne vidi razlogov za odstop. V dopisu ministru, predsedniku vlade in članom sveta UKC je takrat poudaril, da medijsko polemiziranje še nikoli ni in tudi tokrat ne bo rešilo stanja v slovenskem zdravstvu. Nato si je očitno premislil, saj je prejšnjo sredo odstopil. Razlogov za odstop ni želel komentirati.

“Zadovoljen sem, ker je prišlo do tega, kar sem pričakoval,” pa je minister v četrtek odgovoril na vprašanje glede Golobičevega odstopa. Takrat je zagotovil, da o možnem Golobičevem nasledniku ne razmišlja, niti ne ve, kdo ga bo nasledil, je zagotovil. Želi pa si, da bi za položaj izbrali najboljšega možnega kandidata.

Vlada je soglasje k razrešitvi generalnega direktorja z današnjim dnem dala na petkovi dopisni seji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje