Vodenje uredništva STA decembra prevzema Aljoša Rehar

Slovenija 08. Sep 202114:00 > 14:52 0 komentarjev
Slovenska tiskovna agencija
BOBO

Direktor STA Bojan Veselinovič je izdal sklep o imenovanju Aljoše Reharja za novega odgovornega urednika STA. Rehar, ki je na izrekanju članov uredništva dobil močno podporo, bo mandat prevzel po izteku mandata aktualni urednici Barbari Štrukelj, ki se na razpis tokrat ni prijavila.

Glasovanja o Reharju se je udeležilo 80,7 odstotka članov uredništva, od tega ga je podprlo 98,5 odstotka članov, proti je bil en član. Neveljavnih glasov ni bilo.

Kot je Rehar zapisal po glasovanju, bodo tudi v njegovem mandatu, ki se začne decembra, pred uredništvom “zahtevni izzivi, kratkoročno in srednjeročno, ampak cilj je jasen: da obSTAnemo ter s svojim predanim in kakovostnim novinarskim delom tudi v prihodnje v največji meri izpolnjujemo pomembno poslanstvo nacionalne tiskovne agencije”. Ob tem stavi tudi na ekipni duh.

Barbari Štrukelj, ki je vodila uredništvo v minulih 12 letih in se tokrat ni prijavila na razpis, se je zahvalil “za njeno odlično vodenje uredništva, pod njenim okriljem je uredništvo STA naredilo velik skok naprej”.

Rehar vodil multidisciplinarno skupino za digitalno strategijo

Aljoša Rehar je univerzitetni diplomirani sociolog kulture in novinar ter je s STA začel sodelovati leta 2000. Bil je novinar in urednik, zadnjih sedem let pa je vodja multidisciplinarne skupine za digitalno strategijo.

STA
Žiga Živulović jr./BOBO

“Prav delovanje te skupine je temelj za sodelovanje STA v evropskih in nacionalnih raziskovalno-inovacijskih ter tudi ozaveščevalnih projektih. Med njegovimi največjimi dosežki velja izpostaviti zasnovo in zagon tržno uspešnih produktov STAnapoved, STAvživo in NewsMapper. Skupina pod njegovim vodstvom skrbi tudi za aktivnosti na spletnih družbenih omrežjih in na spletu nasploh ter za upravljanje portalov STA in za pokrivanje področja slovenske znanosti,” so ob tem zapisali v vodstvu STA.

Kot vodja projekta NewsMapper, ki ga je Evropska komisija uvrstila na seznam odličnih evropskih inovacij, je lani postal tudi ime tedna na Valu 202. Dva mandata je bil član nadzornega sveta družbe iz vrst zaposlenih, STA pa zastopa tudi v domačih in mednarodnih organizacijah.

Mednarodne novinarske organizacije ponovno pozvale k financiranju STA

17 mednarodnih novinarskih organizacij je v skupni izjavi pozvalo slovensko vlado in urad vlade za komuniciranje (Ukom), naj “nemudoma končata ekonomsko dušenje STA in pred njenim zlomom naredita korake za zagotovitev vzdržnega financiranja”. Kot piše v izjavi, danes objavljeni na spletni strani Mednarodnega inštituta za tisk (IPI), je minilo že več kot 250 dni, odkar je STA za opravljanje javne službe od vlade nazadnje prejela državna sredstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!