Voditelji EU na Brdu: razprava o vlogi EU na mednarodnem prizorišču

Slovenija 05. Okt 202120:23 > 22:59 2 komentarja
janša
Vlada RS/TWITTER

Voditelji članic EU so danes začeli zasedanje na Brdu pri Kranju. Po skupinskem fotografiranju so se udeležili delovne večerje "o strateški suverenosti unije", na kateri so se posvetili aktualnim vprašanjem, od dogodkov v Afganistanu do odnosov s Kitajsko.

Visoke goste je pred gradom Brdo osebno, enega za drugim, sprejel gostitelj, slovenski premier Janez Janša. Izjav novinarjem ob prihodu voditelji članic niso dajali. Se je pa dogodek, ki ga je vmes nekajkrat zmotil dež, precej zavlekel. Na skupinsko fotografiranje pred kongresnim centrom so se podali šele uro kasneje, kot je bilo sprva predvideno.

Med nekajminutnim sprehodom do prizorišča za fotografiranje se je Janša pogovarjal s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, po koncu fotografiranja pa se je zapletel v pogovor s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Predsedniki vlad in držav članic EU so se nato odpravili na delovno večerjo v kongresnem centru, na kateri so razpravljali o aktualnih vprašanjih. Med drugim so razpravljali tudi o vlogi EU na mednarodnem prizorišču glede na nedavne dogodke v Afganistanu. Govorili so tudi o varnostnem partnerstvu ZDA, Velike Britanije in Avstralije Aukus ter odnosih s Kitajsko.

“EU mora postati odločnejša in učinkovitejša”

Evropski voditelji so se že v strateški agendi za obdobje 2019-2024 dogovorili, da si morajo prizadevati za strateško ukrepanje in povečati sposobnost samostojnega ukrepanja, da bi zaščitili evropske interese, ohranili evropske vrednote in način življenja ter sooblikovali prihodnost sveta. Zato mora EU postati odločnejša in učinkovitejša, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Odnosi s strateškimi partnerji, tudi čezatlantskimi, ter novimi silami morajo biti ključen segment močne zunanje politike. Cilji EU na tem področju se niso spremenili, vendar je treba zaradi nedavnih dogodkov razmisliti o tem, kakšen bi bil najboljši način, da se jih doseže, so sporočili.

Charles Michel
Borut Živulović/BOBO

Skupno razumevanje svetovnih izzivov in načina za njihovo reševanje ostaja ključnega pomena, ne glede na to, ali so povezani s podnebjem, energijo, trgovino ali varnostjo. Kot vedno pa je izjemno pomembna enotnost, so dodali v premierjevem kabinetu.

EU ni zapustila Afganistana

Glede Afganistana, Kitajske in Aukusa so se na večerji voditelji strinjali o pomenu multilateralnega pristopa, je sporočil vir iz EU. Po njegovih besedah je bilo sporočilo predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela glede Afganistana zelo jasno. Čeprav so se članice EU morale soočiti z umikom iz Afganistana, pa to ne pomeni, da je EU zapustila to državo in bo še naprej zagotavljala humanitarno pomoč.

Evropska unija
Borut Živulović/BOBO

V razpravi o odnosih s Kitajsko je bilo izpostavljeno, da je treba biti v odnosih trden, hkrati pa z njo sodelovati pri reševanju globalnih izzivov, kot so podnebne spremembe. Poleg tega je znova uravnotežiti odnose med EU kot celoto in Kitajsko, je pojasnil vir.

Veliko govora je bilo tudi o strateški avtonomiji EU, zlasti oblikovanju lastne obrambe in zmogljivosti. To načelo bo treba sicer še bolj razjasniti. Veliko pa je bilo opozoril, da je treba hkrati krepiti zavezništva in partnerstva. Zveza Nato ostaja pri tem ključna.

Brdo pri Kranju
Borut Živulović/BOBO

Po večerji o strateški suverenosti Unije bo v sredo na Brdu še vrh EU in Zahodnega Balkana, osrednji dogodek slovenskega predsedovanja Svetu EU, na katerem naj bi sicer potrdili evropsko perspektivo regije in zavezanost širitvenemu procesu, a ni pričakovati bistvenih premikov.

Voditeljem institucij in držav članic Evropske unije, ki se sestajajo na neformalni večerji na Brdu pri Kranju, so postregli postrv, krompirjev njok na paradižnikovi kremi in govejo ličnico.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje