Vodja poslancev NSi Cigler Kralj: Koalicija naj začne resno upravljati državo

Slovenija 27. Okt 202314:54 1 komentar
Janez Cigler Kralj
Jan Gregorc/N1

Po burnem tednu na političnem parketu v opozicijski NSi izpostavljajo, da ima vladna koalicija močno politično večino, kot je ni imela še nobena njena predhodnica. "Koalicijo pozivamo, naj se začne zavedati te svoje moči in odgovornosti, ki z njo prihaja, ter začnejo resno upravljati državo," je dejal vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj.

Teden v politiki je ob napovedi premierja Roberta Golob o možnosti rekonstrukcije vlade med drugim zaznamovala napetost med koalicijskimi partnerji, v SD in Levici so izrazili nezadovoljstvo s koalicijskimi usklajevanji. Odmevalo je tudi pričanje nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar pred preiskovalno komisijo DZ. V opozicijskih SDS in NSi pa se medtem soočajo z očitki o domnevni povezanosti strank s sumi podkupovanja, kartelnega dogovarjanja in prirejanja javnih razpisov na Darsu.

V NSi ob pretresih v koaliciji poudarjajo, da ima ta v DZ večino 53 glasov, zato so “škarje in platno” v njihovih rokah. Razmere so zahtevne tako v Sloveniji kot njeni okolici, gospodarstvo opozarja na prihajajočo recesijo, zdravstveni sistem ječi pod težo bremen slabe organizacije in neprimernega upravljanja, je v današnji izjavil izpostavil vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj. Vladno koalicijo je pozval, naj začne “resno upravljati to državo”.

Janša: Edini produktivni izhod so predčasne volitve

Prvak največje opozicijske stranke SDS Janez Janša pa je v četrtek ocenil, so edini “produktivni izhod” ob aktualnem političnem dogajanju predčasne volitve. Slednjim so medtem manj naklonjeni v drugi opozicijski stranki. “NSi je resna stranka, NSi permanentno gradi na svoji ekipi, svojem programu, vsekakor smo pripravljeni tudi na volitve. A za stabilnost države, za to, da državljankam in državljanom damo dostojno sliko njihovih voditeljev, njihovega vodstva, da tudi v mednarodnem svetu dosežemo verodostojnost, predvsem pa pomagamo gospodarstvu, zdravstvenemu sistemu, ostalim podsistemom, ki so trenutno v krizi, bi bilo najbolje, da se sedanja koalicija zave svoje odgovornosti,” je dejal Cigler Kralj.

Hkrati je v današnji izjavi kakršnekoli pozive k oboroževanju označil kot neprimerne. “Nasilje ni nikoli rešitev, niti ne odgovor na kakršenkoli izziv,” je poudaril. V primeru poslabšane varnostne situacije pa je treba po mnenju NSi krepiti policijo, vojsko in druge pristojne službe ter preprečevati nezakonite migracije. “Kajti vsaka nezakonita migracija pomeni tudi izgubo nadzora nad tem, kdo je v državi, in verjetno tudi poslabšanje varnostne situacije,” je sklenil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje