Po dvigu števila ministrstev na 20 bi imel premier Golob sedaj sedem ministrov

Slovenija 25. Okt 202318:56 24 komentarjev
Koalicija
Borut Živulovič/BOBO

Premier Robert Golob je v torek javno sporočil, da se zavzema za znižanje števila ministrstev z 20 na 12. Na današnjem sestanku pa je predstavnikom koalicijskih strank dejal, da bi bilo lahko število ministrstev še manjše – omenil je številko sedem. V SD in Levici sicer vztrajajo, da njihovi ministri ostanejo.

Premier Robert Golob je po torkovi seji sveta Gibanja Svoboda javno napovedal, da se bodo s koalicijskimi partnerji v kratkem pogovorili o rekonstrukciji vlade oziroma o zmanjšanju števila ministrstev. “Kakšni bodo odzivi koalicijskih partnerjev, bomo videli. Zame je veliko število ministrstev vse, kar je več kot dvanajst. Če je ministrstev več, medresorsko usklajevanje postane cokla,” je dejal na novinarski konferenci.

Iz premierjevih navedb je bilo torej mogoče razbrati, da se zavzema, da bi bilo ministrstev največ 12. In to po tem, ko je sedanja koalicija število ministrskih mest s 17 dvignila na 20; ta dvig so volilci pred slabim letom dni potrdili na referendumu.

O Golobovi napovedi rekonstrukcije vlade so najvišji predstavniki koalicijskih strank spregovorili na jutranjem sestanku pri predsedniku vlade. Predstavniki manjših vladnih strank SD in Levice po naših informacijah niso skrivali nezadovoljstva, da so bili o premierjevih načrtih obveščeni iz medijev. Kot poudarjajo v teh dveh strankah, pa to ni prvi primer, ko jih je premier “prezrl” in jih postavil v pozicijo “nekakšnih drugorazrednih partnerjev”.

Golob je na omenjenem jutranjem sestanku ponovil včerajšnje navedbe, da bi v vladi zadoščalo 12 ministrstev, zbrane pa presenetil z oceno, da bi bilo lahko ministrstev tudi manj. Pri tem je po besedah naših virov izpostavil številko sedem. Načrtovano znižanje števila resorjev naj bi pospremil z besedami, da bi to prineslo večjo učinkovitost vlade, saj da pri sedanjem velikem številu resorjev sploh ni jasno, kdo o čem odloča oziroma kdo je za kaj pristojen.

Katera ministrstva bi ohranil oziroma kako bi povezal resorje, premier Golob koalicijskim partnerjem danes ni razkril – dogovorili so se, da se bodo o prihodnjem delu vlade predsedniki koalicijskih strank pogovarjali na sestanku v začetku novembra.

V SD in Levici sicer vztrajajo, da vsi njihovi ministri delajo dobro in da ostanejo v vladi. Po besedah naših virov so dali Socialni demokrati Golobu jasno vedeti, da v odhod njihovih ministrov ne bodo privolili. Poudarili naj bi, da naj vsaka koalicijska stranka zase oceni, ali v njeni ministrski ekipi škriplje; oni ocenjujejo, da se pri njih to ne dogaja in svojih ministrov ne dajo.

“Naši ministri nimajo afer, nimajo zgodb in imamo dobre rezultate. Vsi si želimo delati,” je po sestanku dejala predsednica SD Tanja Fajon in dodala, da krčenje resorjev samo po sebi ne bo nujno prineslo boljšega dela vlade.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec pa je poudaril, da so signali o rekonstrukciji vlade slabo leto po njeni organizaciji zaskrbljujoči za javnost. Ta namreč lahko oceni, da se vladajoči ukvarjajo predvsem s tem, kako se bodo organizirali, ne pa s tem, kaj počnejo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje