Vodje parlamentarnih strank h Golobu: kako naprej z zakonom o obnovi

Slovenija 07. Nov 202306:37 2 komentarja
Robert Golob
Predsednik vlade Robert Golob si je ogledal uničenje po katastrofalnih poplavah. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Vodje parlamentarnih strank danes odhajajo na posvet k predsedniku vlade Robertu Golobu. Glavna tema bo osnutek predloga zakona o obnovi po avgustovski ujmi. Zakon bo podrobno opredelil sanacijo in vire njenega financiranja, prinesel pa bo tudi vrsto ukrepov, med drugim krajšanje nekaterih rokov z namenom pospešitev gradnje.

Predsednik vlade Robert Golob danes gosti posvet vodij parlamentarnih strank, na katerem bo glavna tema osnutek predloga zakona o obnovi po avgustovski ujmi.

Vlada je osnutek predloga zakona obravnavala konec oktobra, pred dokončno potrditvijo pa ga je v usklajevanja poslala še socialnim partnerjem, parlamentarnim strankam in drugi zainteresirani javnosti. Pripombe pričakuje še danes do 15. ure.

Z zakonom želi vlada pospešiti postopke na področju gradnje. Med drugim mnenjedajalcu nalaga, da mora pri gradnji državne infrastrukture na razvojnih projektih, ki so v interesu tako države kot prizadete regije, projektne pogoje izdati v 15 dneh od prejema zahteve, je razvidno iz osnutka predloga zakona, ki ga je pridobila STA.

Za pomoč prebivalcem je v predlogu zakona med drugim predvidena jamstvena shema za posojila s subvencionirano obrestno mero. Za ta posojila bo izdano stoodstotno jamstvo države, tako da bodo na voljo tudi posameznikom, ki niso kreditno sposobni. Za gospodarstvo in občine pa so predvideni ukrepi, ki se bodo izvajali prek različnih finančnih instrumentov, z nepovratnimi in tudi povratnimi sredstvi.

Namenski viri za financiranje obnove se bodo zbirali na posebnem proračunskem skladu. Predvideni so tudi dodatni začasni fiskalni viri.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje