Novinarji RTVS bodo 23. maja začeli opozorilno stavko

Slovenija 13. Maj 202213:24 > 19:18 3 komentarji
RTV Slovenija
Žiga Živulović jr./BOBO

Vodstvo RTVS je sporočilo, da obžaluje četrtkovo odločitev članov Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS, ki so se po neuradnih podatkih z veliko večino izrekli za opozorilno stavko. "Pogoje in zakonitost napovedane stavke novinarskega sindikata bomo pravno preučili in ob morebitnih odstopanjih ukrepali v skladu z zakonodajo," so napovedali. Podporo napovedani stavki so medtem izrekli v Društvu novinarjev Slovenije, pa tudi v aktivu novinarjev Radia Slovenija.

Vodstvo RTV Slovenija se je odzvalo na četrtkovo odločitev članov Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS, ki so se po neuradnih podatkih z veliko večino izrekli za opozorilno stavko. Vodstvo RTVS pravi, da so se o napovedi stavke in zahtevah stavkajočih seznanili iz medijev. Odločitev sicer obžalujejo, bodo pa zahtevane spremembe preučili, še posebej zahtevo po dvigu plač novinarjev.

Ob tem so spomnili, da je generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough že začel pogovore s socialnimi partnerji o prenovi sistematizacije delovnih mest na javnem zavodu, med prvimi nalogami pa naj bi začrtal ureditev plač tistih, ki so umeščeni v najnižje plačne razrede. “Gre za delovna mesta, kot so asistenti snemalcev, snemalci, montažerji, receptorji, garderoberji … Nekateri izmed njih namreč ne dosegajo niti minimalne plače, zato razliko do le-te javni zavod doplačuje. Generalnemu vodstvu je ključno, da najprej uredi plače tistih, ki so na plačni lestvici najnižje uvrščeni,” so zapisali.

Dodali so, da se zavedajo, da je pravica do stavke ustavna pravica, vendar pa mora biti izvedena v skladu z zakonodajo. “V vodstvu RTV Slovenija bomo pogoje in zakonitost napovedane stavke novinarskega sindikata pravno preučili in ob morebitnih odstopanjih ukrepali v skladu z zakonodajo,” so zapisali.

Vodstvo odločitev za stavko obžaluje, saj je prepričano, “da je treba notranja trenja in konflikte prvenstveno reševati z neposrednim dialogom, zato generalni direktor ves čas vodi socialni dialog z vsemi tremi sindikati na RTV Slovenija”. Dodali so, da njihova vrata ostajajo “odprta za pobude in konstruktivne pogovore”.

Kot smo poročali, so se člani Koordinacije novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) v četrtek izrekli za enodnevno opozorilno stavko. Za veljavnost odločanja, ki je potekalo v sredo in četrtek, je morala svoj glas oddati najmanj polovica vseh članov koordinacije, tokratna udeležba pa je bila 64-odstotna. Glasovalo je 274 članov sindikatov, od tega jih je bilo 264 za stavko, 10 pa proti. Stavko je tako podprlo 96,3 odstotka tistih, ki so se o njej izrekli. Tako so dobili mandat za napoved in pripravo stavke. Stavkovni odbor, ki šteje več kot 160 članic in članov različnih uredništev RTVS in ga zastopa generalno vodstvo s pooblaščenci, začenja priprave na opozorilno stavko, ki se bo začela 23. maja. Med predlaganimi stavkovnimi zahtevami navajajo uredniško in institucionalno avtonomijo ter odstop dela vodstva RTVS.

DNS: Stavka je upravičena in utemeljena

Opozorilni stavki je polno podporo izreklo Društvo novinarjev Slovenije (DNS). Zapisali so, da preko aktivov novinarjev DNS na javnem mediju in tudi samostojno že mesece opozarjajo na postopkovne kršitve pri imenovanjih in upravljanju, nespoštovanje profesionalnih standardov, odsotnost dialoga med vodstvom in ustvarjalci programov ter posege v uredniško avtonomijo.

“Stavka je upravičena in utemeljena, saj sta socialni dialog ter institucionalno-uredniška neodvisnost osnovna pogoja za delovanje javne radiotelevizije v interesu javnosti. RTV Slovenija je največji medijski zaposlovalec, z največ uredništvi, razvejano dopisniško mrežo in najbolj raznoliko produkcijo vsebin in kot takšna predstavlja steber slovenske medijske ponudbe. Odločitev za stavko nikoli ni lahka, še toliko težja je zaradi zavez javnosti v novinarstvu. Dejstvo, da je bila stavka izglasovana, kaže na nevzdržne razmere na javnem mediju in željo ustvarjalcev programa, da ustavijo razgradnjo profesionalnosti in ugleda,” so zapisali v DNS.

Podporo izglasovani opozorilni stavki so izrekli tudi v aktivu novinarjev Radia Slovenija. “Že večkrat smo opozorili na nedopustne postopkovne kršitve pri imenovanjih in upravljanju, nespoštovanje profesionalnih standardov ter posege v uredniško avtonomijo, predvsem v Informativnem programu TV Slovenija in v uredništvu Multimedijskega centra,” so še zapisali v izvršnem odboru aktiva novinarjev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje