Vodstvo RTVS obsoja žaljive in nasilne napade na zaposlene

Slovenija 01. Jun 202319:48 4 komentarji
Protest upokojencev, 31.5.2023
Uroš Kokol/N1

Nad ravnanjem nekaterih protestnikov pred javnim zavodom RTVS je zgroženo tudi vodstvo Radiotelevizije Slovenija. Na policiji so potrdili, da se je eden od udeležencev shoda nedostojno vedel do mimoidoče.

Vodstvo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je zgroženo nad ravnanjem nekaterih protestnikov v sredo pred javnim zavodom RTVS. “Za vsakršno nasilje v demokratični družbi ne bi smelo biti prostora,” so zapisali v današnjem odzivu. Na policiji so zdaj za STA potrdili, da se je eden od udeležencev shoda nedostojno vedel do mimoidoče.

“Ravnanja nekaterih protestnikov, ki so se v sredo zbrali pred glavno stavbo javnega zavoda RTV Slovenija, pri tem pa ovirali svobodno gibanje zaposlenih, kažejo na zaskrbljujoče premike v družbi. Gre za dejanja, za katera mora v delujoči demokratični družbi veljati ničelna stopnja tolerance,” so sporočili.

Ob tem so dodali, da RTVS tako znova javno poziva k umiritvi razmer v javnem diskurzu, saj se groba retorika vse prevečkrat udejanji v odnosu do njihovih zaposlenih. Javnost, zlasti pa vidne posameznike, opominjajo, naj spoštujejo neodvisnost in avtonomnost javnega servisa ter pravico posameznika do dostojanstva in varnosti.

Ravnanja nekaterih udeležencev sredinega shoda upokojencev so že obsodili v novinarskih aktivih, novinarskih sindikatih in Svetu delavcev RTVS. Vodstvo zavoda so pozvali, da zaščiti zaposlene in javno obsodi dogodek.

Na Policijski upravi Ljubljana so za STA pojasnili, da shod, ki je v sredo potekal v okolici medijske hiše v Ljubljani, ni bil prijavljen, policiji tudi ni znan njegov organizator. So pa na tem shodu zaznali tudi kršitev javnega reda in miru, kjer je udeleženec shoda pristopil do mimoidoče ter se do nje nedostojno vedel.

“Identiteta kršitelja trenutno še ni znana, zbiranje obvestil o dogodku pa se nadaljuje. Drugih kršitev na neprijavljenem shodu do sedaj nismo ugotovili,” so odgovorili na vprašanja STA.

Policija medtem ni ugotovila kršitev zakonodaje na shodu, ki je včeraj popoldne potekal na Trgu Republike v Ljubljani. Ta javni shod je bil prijavljen, so še sporočili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje