Vodstvo RTVS trdi, da prepovedanih sogovornikov ni

Slovenija 09. Dec 202121:09 > 22:52 2 komentarja
RTV Slovenija
Tina Kosec/BOBO

Po tvitu Nataše Pirc Musar, da na TVS niso objavili njenega stališča o ravnanju prvega moža Fursa Ivana Simiča, se je oglasil kolektiv informativnega programa. Opozorili so, da je poseganje v novinarski prispevek brez soglasja avtorja v nasprotju s Kodeksom novinarjev Slovenije. Vodstvo televizije pa trdi, da so novinarji pri svojem delu avtonomni.

Pravnica Nataša Pirc Musar je v sredo tvitnila, da je za Televizijo Slovenija (TVS) dala daljšo izjavo o problemih z vpogledom Ivana Simiča v osebne podatke davkoplačevalcev na finančni upravi. Po neuradnih informacijah je novinarski prispevek o izjavah Simiča, da najboljšega dohodninskega plačnika vsako leto pelje na kosilo, dejansko vseboval izjavo Pirc Musar, a so jo po posredovanju v. d. odgovorne urednice TVS Jadranke Rebernik iz prispevka izvzeli. Avtor prispevka pa s takim posegom ni bil seznanjen.

Kolektiv obsodil poskuse omejevanja uredniške avtonomije

V kolektivu informativnega programa so navedli, da je poseganje v novinarski prispevek brez soglasja avtorja v nasprotju z 29. členom kodeksa novinarjev, ki določa, da ne sme novinarju nihče brez njegovega soglasja predelati prispevka. Obsodili so “vsakršne poskuse omejevanja novinarske in uredniške avtonomije” in zapisali, da bodo “branili visoke etične standarde novinarstva” in ne bodo “dopustili pritiskov na novinarsko delo”. Dodali so še, da so od odgovornih želeli pojasnila, ki jih še čakajo.

Iz službe za odnose z javnostmi RTVS so STA poslali stališče vodstva televizije, da so novinarji in drugi ustvarjalci televizijskih in radijskih programov RTVS pri svojem delu neodvisni in avtonomni. Televizija Slovenija pa tako kot v času odgovorne urednice Manice Janežič Ambrožič tudi v času v. d. odgovorne urednice Jadranke Rebernik spoštuje uredniško avtonomijo, ki predstavlja temelj delovanja neodvisne javne televizije.

“Odločitev o izbiri tem in vključitvi sogovornikov v posamezne oddaje in prispevke je tako kot v preteklosti tudi zdaj v rokah odgovornega urednika, novinarjev in urednikov. Pri svojem delu se opirajo na Poklicna merila in načela novinarske etike v programih RTV Slovenija,” so navedli in poudarili, da na RTV Slovenija ni prepovedanih tem in sogovornikov. “Tovrstni očitki lahko predstavljajo tudi nedopusten poskus vplivanja na uredniško politiko,” so navedli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje