Jadranka Rebernik bo nadomestila Manico Janežič Ambrožič

Slovenija 30. Nov 202113:34 > 17:04 1 komentar
Jadranka Rebernik
Srdjan Zivulovic/BOBO

V. d. direktorja TV Slovenija Valentin Areh je napovedal, da bo za novo vršilko dolžnosti odgovornega urednika Informativnega programa TV Slovenija namesto Manice Janežič Ambrožič imenoval Jadranko Rebernik, poroča portal MMC. Skupaj z generalnim direktorjem Andrejem Grahom Whatmoughom in direktorjem Radia Slovenija Mirkom Štularjem pa je Areh predstavil programsko-produkcijski načrt za leto 2022.

“Manica Janežič Ambrožič me je pred 14 dnevi obvestila, da zaradi zdravstvenih razlogov prosi za čimprejšnjo menjavo, zato sem pred tednom dni vsem zaposlenim v informativnem programu poslal povabilo za prevzem te funkcije. Želja je bila, da najdemo novo ime znotraj programa. Prejel sem zgolj eno prijavo – prijavila se je urednica programa Jadranka Rebernik, zato seznanjam javnost, da bo še danes imenovana za novo vršilko dolžnosti odgovorne urednice informativnega programa,” je po poročanju portala MMC ob predstavitvi novega programsko-produkcijskega načrta (PPN) dejal v. d. direktorja TV Slovenija Valentin Areh.

Areh je zatrdil, da ima Jadranka Rebernik večletne izkušnje odgovorne urednice, je tudi edina odgovorna urednica, ki ji je uspelo v zadnjih desetih letih zvišati gledanost Dnevnika.

“Iz pogovorov z njo sem razbral, da ne podpira, hkrati pa ne nasprotuje novemu PPN, zato upam, da bomo našli skupni jezik in rešitev za vse zaposlene,” Arehove besede še povzema MMC.

Kakšne spremembe se obetajo?

Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough se je zahvalil programskemu svetu RTVS, ki je v ponedeljek s 17 glasovi potrdil PPN za leto 2022.

Največje spremembe se obetajo na TVS. “Glavno vodilo pri spremembah PPN za 2022 je bilo, da poskušamo prisluhniti čim večjemu številu gledalcev, njihovim željam, interesom in zahtevam, ki kot davkoplačevalci financirajo naš program. Ponosni smo, da se zgledujemo po oddajah najuspešnejših evropskih javnih televizij, kot so BBC, ZDF in ORF,” je povedal Areh.

“Z novim programom bomo gledalcem zagotovili pet ur več izobraževalnega programa, osem ur več oddaj o kulturi, 65 ur več informativnega programa, 58 ur več razvedrilnih vsebin in kar 438 ur več športnih vsebin,” je dodal.

Trajanje osrednjega Dnevnika bodo omejili na 20 minut, kot je dolga oddaja ZDF Heute, Odmeve pa na 25 minut kot Zeit im Bild. “Gledalci si bodo po novem lahko ogledali tudi kulturne novice po Dnevniku. Tako kultura ne bo več odrinjena na konec programa,” je povedal.

Slovenska kronika bo po novem na sporedu tudi v soboto in nedeljo, s čimer povečujejo delež lokalnih vsebin.

“Informativnega programa ne krčimo, ampak ga bomo še razširili, in sicer na 2. programu Televizije Slovenija uvajamo nov večerni informativni blok, kjer bomo posebno pozornost namenili tudi novicam iz sveta in analizam mednarodnih dogodkov. S prenosom vsebin dosedanje oddaje Globus v ta blok bomo gledalcem lahko zagotovili kar 63 odstotkov več novic iz sveta kot doslej. Ponudili jim bomo tudi novice s področja zdravja, potrošništva, gospodarstva, znanosti in tehnologije, kar je pomembna novost na slovenskih televizijah. Ne bomo razočarali niti gledalcev športnega programa,” je še povedal Areh.

Kolektiv: Prevladal argument moči, ne moč argumentov

“Pogovori in poskusi vzpostavitve dialoga so sicer potekali ves čas, naši predlogi so bili popolnoma jasni, a vodstvo jih večinoma ni upoštevalo,” so v odzivu zapisali v kolektivu informativnega programa Televizije Slovenija (TVS).

Kot so še navedli, je pri sprejemu PPN prevladal argument moči in ne moč argumentov. Svetniki in vodstvo so popolnoma prezrli pozive in resne argumentirane pomisleke kolektiva informativnega programa, da bodo z novim PPN marginalizirali informativni program TVS, torej informativne vsebine v javnem interesu, poudarjajo v kolektivu.

Informativni program RTVS
Saša Despot/BOBO

Kot so še spomnili, je 94 odstotkov zaposlenih v informativnem programu pozvalo programski svet, naj premisli o predlogu načrta in naj predlog vodstva zavrne.

Ob tem se v kolektivu zahvaljujejo kolegom iz drugih enot RTVS, stanovskim organizacijam, sindikatom, strokovni javnosti, predstavnikom civilne družbe, nevladnim organizacijam, bralcem in gledalcem, ki so jih podprli pri prizadevanjih “ohraniti relevantne informativne vsebine tam, kjer so gledalci nanje navajeni, to pomeni v ustaljenih terminih na prvem sporedu”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje