Vodstvo RTVS tudi Galetovo stranko uvrstilo med parlamentarne

Slovenija 11. Apr 202217:31 > 18:33 7 komentarjev
Ivan Gale
BOBO

Generalni direktor RTV Slovenija je Našo prihodnost Ivana Galeta danes obvestil, da imajo tudi oni odslej status parlamentarne stranke. Gale pričakuje, da se bodo torej v četrtek že lahko udeležili soočenja na javni televiziji v najbolj gledanem terminu. Obžaluje pa, da je vodstvo RTVS za svojo odločitev potrebovalo toliko časa.

RTV Slovenija je tudi stranki Naša prihodnost, ki jo vodi Ivan Gale, priznala status parlamentarne stranke. To je vodstvo storilo po tem, ko je stranka podala prijavo na Inšpektorat za kulturo in medije ter napovedala vložitev tožbe na upravno sodišče. V Naši prihodnosti so zadovoljni, da je vodstvo RTVS vendarle ugodilo njihovi zahtevi. “Žal nam je, da tega niso storili že sami od sebe in da je bilo potrebno vrsto klicev,” je za N1 dejal Gale. Pričakujejo, da se bodo torej lahko že v četrtek udeležili predvolilnega soočenja parlamentarnih strank, ki je v mnogo bolj gledanem terminu kot soočenje strank, ki niso zastopane v parlamentu.

Galetovi so se sklicevali na to, da je upravno sodišče z začasno odredbo že ugodilo tožbi Gibanja Svoboda, ki je bilo sprva prav tako uvrščeno med neparlamentarne stranke. Na RTVS so podali zahtevo, da jim omogoči enako obravnavo. Kot nam je pred dnevi povedal Gale, ga je odgovorna urednica informativnega programa TVS Jadranka Rebernik v telefonskem pogovoru seznanila, da bo njihova zahteva zavrnjena, a so si očitno v vodstvu javne radiotelevizije sedaj premislili.

Kot smo poročali, je upravno sodišče zavzelo stališče, da če je član politične stranke poslanec v državnem zboru, ima ta stranka dejansko politično težo, pri čemer je nepomembno, koliko poslancev stranka ima. RTV Slovenija je status parlamentarne stranke že samo priznalo Naši deželi Aleksandre Pivec, ki ima v državnem zboru tri člane: Matejo UdovčBranka Simonoviča in Ivana Hrška. Gibanje Svoboda ima med poslanci dva svoja člana, Janjo Sluga in Jurija Lepa, Naša prihodnost pa Violeto Tomić.

Stranka Roberta Goloba Gibanje Svoboda je po tem, ko je upravno sodišče sprejelo začasno odredbo, v četrtek prejšnji teden na TV Slovenija že sodelovala na soočenju parlamentarnih strank. V razpravi o zunanji politiki jo je zastopala bivša veleposlanica Marta Kos.

Andrej Grah Whatmough, generalni direktor RTVS, je v elektronskem odgovoru Naši prihodnosti zapisal, da je na podlagi začasne odredbe o statusu Gibanja Svoboda, “možno utemeljevati stališče, ki sicer ni v skladu ne s prakso ne (doslej) relevantnimi pravnimi viri”, da je novoustanovljena stranka, ki ima v DZ enega poslanca, ki je bil sicer izvoljen v DZ na listi druge stranke, zastopa pa stališča te stranke, za namene izvajanja zakona o RTVS “parlamentarna stranka”. Takšno odločitev je generalni direktor RTVS sprejel, ker pravnomočne odločitve sodišča glede Gibanja Svoboda ni možno pričakovati pred volitvami, po volitvah pa bo zahtevek Naše prihodnosti nerelevanten. “Pravo terja, da se enake primere obravnava enako, drugačne primere pa drugače. To velja še toliko bolj, če gre za enakovrstne primere strank, ki nastopajo na istih volitvah,” je še zapisal Grah Whatmough.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje