Vodstvo RTVS zavrača očitke o nepravilnostih in pritiskih na zaposlene

Novice 24. Mar 202207:37 > 07:38 3 komentarji
RTV Slovenija
Tina Kosec/BOBO

Vodstvo RTVS zavrača očitke o nepravilnostih in pritiskih na sodelavce RTVS. Javni zavod ne sme postati poligon za nabiranje predvolilnih političnih točk, so zapisali v odzivu na izjavo prvakov strank KUL in Gibanja Svoboda. Predsednik programskega sveta RTV Slovenija Peter Gregorčič izjavo razume kot politični pritisk na javni zavod.

Prvaki strank KUL in Gibanja Svoboda so danes v skupni protestni izjavi poudarili, da je treba končati politično podrejanje, in se zavezali, da bodo po volitvah ustvarili nov zakonski okvir, ki bo onemogočal vmešavanje politike v delo Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Vodstvo RTVS je v odzivu zapisalo, da odločno podpira novinarsko in uredniško neodvisnost ter obsoja vsako zlorabo javnega zavoda in njegovih ustvarjalcev za nabiranje predvolilnih točk. Odločno tudi zavrača trditve v omenjeni izjavi o nepravilnostih pri imenovanju vodstva, piše v izjavi, pod katero je podpisan generalni direktor Andrej Grah Whatmough. Kot dodaja, vodstvo ni nikoli izvajalo pritiskov na novinarje in urednike programov na RTVS. Na to po njihovih navedbah “kaže samo dejstvo, da nobena od številnih organizacij (sindikatov in aktivov) ni nikoli obvestila vodstva o kakršnem koli primeru pritiska”.

Nasprotno je po njihovih navedbah vodstvo večkrat opozarjalo javnost na nedopustne pritiske politike, organizacij in druge javnosti na novinarje, urednike in odgovorne urednike, in to tudi obsodilo. Nekatere nedopustne posege pa so, kot pojasnjujejo v sporočilu, tudi prijavili pristojnim ustanovam in zaposlenim ponudili pravno zaščito. Ob tem so še sporočili, da je Delovno in socialno sodišče v Ljubljani pritrdilo spremembam načina imenovanja urednika uredništva za nove medije (MMC) in zavrnilo izdajo začasne odredbe o izvajanju spremembe izvedbenega akta o delovanju MMC. “Sodišče namreč ni ugotovilo, da bi bile spremembe v neskladju z zakonom ali statutom,” so pojasnili v vodstvu RTVS.

S spremembo izvedbenega akta od konca januarja odgovorni urednik informativnega programa Televizije Slovenija (TVS) za imenovanje urednika MMC namreč ne potrebuje več soglasja urednika informativnega programa Radia Slovenije, temveč zgolj njegovo mnenje. Tej spremembi nasprotujejo v Sindikatu novinarjev Slovenije in v Koordinaciji novinarskih sindikatov RTVS. “Je pa sodišče ugotovilo, da generalno vodstvo RTVS pred sprejemom sprememb teh ni predložilo sindikatu v predhodno mnenje. A ob tem ugotavlja, da mnenje sindikata ni bistven pogoj za veljaven sprejem splošnega akta pri delodajalcih,” so odločitev sodišča še povzeli na RTVS.

Na protestno izjavo prvakov strank KUL in Gibanja Svoboda se je odzval tudi predsednik programskega sveta RTVS Gregorčič. “Obžalujem, da se nekateri vidni politični akterji ne zmorejo upreti skušnjavi, da bi svojo politično moč uporabili za odkrite javne napade na vodstvo, programski in nadzorni svet ter na urednice in urednike RTV Slovenija,” je zapisal v sporočilu za javnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje