Vodstvo UKC Maribor zavrača navedbe o pritiskih

Slovenija 17. Mar 202217:27 > 17:28 0 komentarjev
UKC Maribor
Foto: Miloš Vujinović/BOBO

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor zavrača navedbe o pritiskih v času trajanja razpisa za strokovnega direktorja zavoda, zaradi katerih naj bi strokovni direktor Matjaž Vogrin predčasno odstopil s funkcije in umaknil svojo kandidaturo za ponovni mandat. "Vsa namigovanja in špekulacije so zavajajoče in neresnične," pravi.

“Pri samem postopku razpisa za strokovnega direktorja v UKC Maribor nismo zaznali notranjih ali zunanjih pritiskov tako na člane strokovnega sveta kot tudi na razpisno komisijo sveta zavoda UKC Maribor,” je v današnjem sporočilu za javnost zapisal njihov center za odnose z javnostmi in marketing. Direktor kliničnega centra Anton Crnjac sicer ne bo dajal izjav na omenjeno temo do zaključka seje sveta zavoda, ki bo v sredo in na kateri bodo predvidoma odločali o novem strokovnem direktorju bolnišnice.

Na razpisano delovno mesto za strokovnega direktorja sta prispeli dve vlogi, za kateri je razpisna komisija ugotovila, da sta ustrezni. “Ker strokovnega direktorja imenuje in razrešuje svet zavoda po predhodnih mnenjih direktorja UKC Maribor in strokovnega sveta, sta bili vlogi posredovani tako direktorju UKC Maribor kakor tudi strokovnemu svetu, da podajo mnenje,” v sporočilu za javnost pojasnjujejo v kliničnem centru.

Ob tem so navedli, da so člani strokovnega sveta pri svojem delu samostojni in neodvisni. “Člani strokovnega sveta so, po prejetih vlogah in predstavitvah kandidatov za strokovnega direktorja, na tajnem glasovanju podali podporo enemu kandidatu, ki je prejel večino glasov, in to mnenje posredovali svetu zavoda. Glede na to, da je bilo glasovanje tajno, se je torej vsak posamezni član odločal po svoji vesti in ne pod vplivom domnevnih pritiskov, kot se navaja v medijih. Prav tako člani razpisne komisije zanikajo, da bi bili deležni kakršnih koli pritiskov (zunanjih ali notranjih),” so zapisali v UKC Maribor.

V začetku tedna odstopil Vogrin

Po njihovih navedbah so prav tako neresnične navedbe o pritiskih na nekdanjega direktorja Vojka Flisa ter namigovanja o domnevnih političnih povezavah pri investicijah v UKC Maribor. “Pri črpanju finančnih sredstev je nedvomno potrebno tvorno in dobro sodelovanje tako z vlado kot s posameznimi ministrstvi. UKC Maribor je tako pridobil finančna sredstva za naslednjih deset in več let,” so še zapisali. Vogrin je odstopil v torek, potem ko je strokovni svet za novega strokovnega direktorja po poročanju časnika Večer z enim glasom več podprl kandidatko Natašo Marčun Varda.

Kot je Vogrin povedal v sredo na novinarski konferenci, se je tako odločil, ker so se nad njim osebno in na posamezne člane stroke v zadnjih mesecih, še posebej pa zadnjih tednih vršili veliki pritiski. “Ocenil sem, da v kolikor želim ohraniti obraz in hrbtenico, enostavno moram odstopiti,” je dejal. Mandat bi mu iztekel 20. aprila. Vlada je sicer danes kot predstavnika ustanovitelja v svetu UKC Maribor razrešila Borisa Miho Kaučiča. Za preostanek mandata, do 4. oktobra 2025, je za članico imenovala Matejo Rose.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!