Vojaški helikopter trčil v daljnovod in zasilno pristal

Slovenija 20. Maj 202113:46 > 18:46 0 komentarjev
Nesreča vojaškega helikopterja
Bobo

Kot je sporočila Slovenska vojska, je med urjenjem na vaji Jadranski udar helikopter Eurocopter Tiger poškodoval daljnovod. Po trčenju je zasilno pristal, nihče od posadke pa pri tem ni bil poškodovan.

Danes okrog 11. ure je med urjenjem na vaji Jadranski udar helikopter udeležene zavezniške države (Španije) Eurocopter Tiger poškodoval daljnovod Senovo – Brestanica. Pri tem ni bil nihče od posadke poškodovan, morali pa so zasilno pristati.

Polkovnik Slovenske vojske (SV) Marjan Sirk je povedal, da je Služba za preiskave letalskih nesreč in incidentov vojaških zrakoplovov RS odredila zavarovanje kraja dogodka, kar je storila vojaška policija. Obvestili so tudi civilno policijo, je še povedal Sirk, na kraj dogodka pa se je odpravila komisija za preiskovanje letalskih nesreč Ministrstva RS za obrambo.

Kaj so do zdaj ugotovili v preiskavi?

Minister za obrambo Matej Tonin je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da mu je glavni preiskovalec polkovnik Mihael Klavžar zagotovil, da že preiskujejo vzrok incidenta.

Po doslej znanih podatkih, ki so jih pridobili iz kontrole letenja, se je helikopter v času nesreče vračal z naloge, v kateri so se urili t. i. častniki za navajanje združenega ognja. Do trka je torej prišlo, ko se je vaja že končala, je pojasnil. Po nesreči so po njegovih besedah takoj izvedli postopke za zavarovanje prizorišča nesreče, preprečili so tudi nadaljnje škodljive posledice, saj so izklopili električno napajanje na helikopterju in preverili morebitno iztekanje goriva.

Ni pa še znano, ali je bil vzrok tehnične narave ali je šlo za človeški dejavnik. Črne skrinjice, ki jih ima ta helikopter, so po njegovih besedah namreč nekompatibilne s sistemi, ki jih imajo v SV, tako da bo treba počakati na izsledke tehnične ekspertize. Kje jo bodo opravili, se bodo še odločili. Takšen tip helikopterjev poleg Špancev uporabljajo tudi oborožene sile Francije in Nemčije.

Nesreča vojaškega helikopterja Nesreča vojaškega helikopterja
Bobo
Nesreča vojaškega helikopterja Nesreča vojaškega helikopterja
Bobo
Nesreča vojaškega helikopterja Nesreča vojaškega helikopterja
Bobo
Nesreča vojaškega helikopterja Nesreča vojaškega helikopterja
Bobo
Nesreča vojaškega helikopterja Nesreča vojaškega helikopterja
Bobo
Nesreča vojaškega helikopterja Nesreča vojaškega helikopterja
Bobo

Daljnovod sicer že ureja pristojna elektro služba Eles, za kako resno poškodbo daljnovoda gre, pa v SV nimajo informacij. Znano je sicer, da so v Krškem sicer za nekaj časa ostali brez elektrike, poškodovan pa je tudi helikopter, je še povedal Klavžar.

Mednarodna vaja na slovenskih tleh

Od 1. maja do 5. julija v Sloveniji poteka sklop vaj večje mednarodne vaje Defender Europe 2021. Na vaji se skupaj s pripadniki in pripadnicami SV uri 26 zavezniških in partnerskih držav.

Del enot SV so v tem času napotili v tujino, in sicer na Madžarsko, Hrvaško in v Nemčiji. Na slovenskih tleh pa bodo potekale vaje Zvezdni vitez (Astral Knight), Jadranski udar (Adriatic Strike) in Takojšen odgovor (Immediate Response).

Danes so se iz Afganistana sicer vrnili še zadnji vojaki iz Afganistana. S tem je tamkajšnja misija za Slovenijo po 17 letih zaključena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!