Vojku Flisu štiri leta na vrhu UKC Maribora

Slovenija 28. Feb 202421:02 > 21:33 0 komentarjev
Vojko Flis
Vojko Flis (Foto: Sobotainfo/BOBO)

Svet zavoda je na današnji seji imenoval sedanjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja UKC Maribor Vojka Flisa za direktorja za nadaljnja štiri leta. Mandat s polnimi pooblastili bo začel 1. aprila, po prejemu vladnega soglasja.

Vojko Flis, ki je vodil Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor že v obdobju med junijem 2017 in junijem 2021, je bil edini kandidat, ki se je prijavil na razpis za direktorja. Položaj v. d. direktorja zaseda od jeseni lani, ko je nasledil Antona Crnjaca, s katerim je svet zavoda sklenil sporazum o prenehanju funkcije.

Generalnega direktorja imenuje svet zavoda s soglasjem ustanovitelja, torej vlade. Podpora slednje ni vprašljiva, glede na to da je bil Flis kandidat Gibanja Svoboda za župana Maribora, trenutno pa to stranko zastopa v tej občini kot mestni svetnik.

Njegova današnja predstavitev članom sveta zavoda je potekala brez prisotnosti javnosti, po potrditvi pa je v izjavi za medije povedal, da bo ob skrbi za številna področja, ki jih pokriva UKC Maribor, še naprej postavljal na prvo mesto bolnika. Možnosti za izboljšave vidi med drugim v posodobitvi informacijskih sistemov, na investicijskem področju pa napoveduje nadaljevanje že začetih projektov, kot je nadgradnja onkološkega oddelka, kjer ga nekoliko skrbi časovnica preostalih del. Ta se zamika zaradi še vedno nedoseženega sporazuma s stanovalci objekta, ki bi ga morali porušiti. “Seveda se maksimalno trudimo, da bi gradnja tekla naprej v enakem tempu kot doslej,” je povedal Flis.

Kot je dejal, je bila pred dnevi podpisana pogodba z izvajalcem za ureditev negovalne bolnišnice, zato pričakuje skorajšnji začetek gradbenih del. Projekt izgradnje nove infekcijske klinike je po njegovih besedah še vedno v zastavljenih časovnih okvirih, aprila naj bi objavili razpis za izbor izvajalca gradbenih del.

Januarsko poslovanje z minusom

Svet zavoda se je danes seznanil z letnim poročilom UKC Maribor za 2023, ki izkazuje presežek prihodkov nad odhodki v višini nekaj več kot 2,2 milijona evrov. Manj spodbudni so podatki o poslovanju v letošnjem januarju, ki kažejo minus 1,9 milijona. Po besedah Flisa je negativen rezultat predvsem posledica zdravniške stavke, zaradi katere imajo dnevni izpad prihodka v višini okoli 100.000 evrov.

Z marcem naj bi bil ta izpad še višji. V UKC Maribor je po trenutkih podatkih umaknilo soglasja za nadurno delo 233 oz. 33 odstotkov zdravnikov. “Najbolj kritična je anesteziologija, kjer je sorazmerno veliko zdravnikov umaknilo soglasja in to vpliva potem na delo na celotni kirurgiji, ker brez anesteziologov ni mogoče operirati,” je pojasnil direktor. V petek, ko preklici stopajo v veljavo, še ne pričakuje večjih težav, ampak bodo posledice umika najverjetneje bolj vidne kakih 14 dni kasneje.

Klinični center je zdravnikom, ki so umaknili soglasja za nadurno delo, odvzel soglasja za delo pri zasebnikih. Pušča pa jim soglasja za delo v javnih zdravstvenih zavodih. “Tam bi bila izjemna škoda, če bi zdravnikom umaknili soglasja,” je dejal Flis.

Svetu zavoda je uprava danes tudi predstavila poročilo o izdanih soglasjih in podjemnih pogodbah, ki kaže, da je imel UKC Maribor lani sklenjenih 941 podjemnih pogodb, od tega 872 z lastnimi zaposlenimi, na primer za izvajanje posebnih programov za skrajševanje čakalnih vrst ali ukrepov po epidemiji covid-19. Obenem je izdal 676 soglasij zaposlenim za delo drugod, od tega 319 za opravljanje dela v javnih zdravstvenih zavodih, ostalo pa pri zasebnikih.

Ker se je med tistimi, ki delajo po podjemnih pogodbah, znova znašlo nekaj rekorderjev z več kot tisoč dodatnimi urami letno, so člani sveta zavoda naložili upravi, da posreduje podrobnejše podatke o delu in plačilih štirih posameznikov. Med njimi je zaposleni na radiološkem oddelku, ki po teh podatkih dela že dve leti zaporedoma vsak dan po 13 ur na dan pet dni v tednu.

Na današnji seji sveta zavoda je tekla beseda tudi o razmerah v enoti za intenzivno nego in terapijo otrok na kliniki za pediatrijo, ki ji zaradi pomanjkanja pediatrov grozi zaprtje. Kot je danes poročal časnik Večer, bodo v enoti kmalu ostali le še trije zdravniki, po normativih bi jih moralo biti 12.

Strokovna direktorica UKC Maribor Nataša Marčun Varda je povedala, da se tudi sama dobro zaveda pomena te enote za celotno severovzhodno Slovenijo. “Nikakor ni naša želja, da se ta enota zapre, zato bomo naredili vse, da se ohrani,” je dejala.

Poudarila je, da tega problema ni mogoče reševati z dekreti, prej s prošnjami za pomoč. Dejstvo pa je, da takšnega kadra ni lahko najti, med možnimi rešitvami vidi privabljanje mladih specialistov ali pomoč z drugih oddelkov. “Pomanjkanje zdravnikov je dejstvo, ne samo na pediatriji, tako da poskušamo pač znotraj hiše poiskati tiste, ki bi bili pripravljeni pomagati v enoti intenzivne terapije. Ne gre pa čez noč,” je dodal Flis.

UKC Maribor so sicer danes obiskali člani odbora DZ za zdravstvo in se ob tem seznanili z delovanjem, financiranjem, investicijami in kadrovskim stanjem v tem kliničnem centru.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!