Volitve: Kako glasovati iz tujine?

Slovenija 30. Mar 202216:54 > 16:57 0 komentarjev
Volitve
Žiga Živulović jr./BOBO

V Državni volilni komisiji (DVK) so pripravili priporočila volivcem, ki bodo na prihajajočih parlamentarnih volitvah glasovali po pošti iz tujine. V njih med drugim navajajo časovne roke, možne načine glasovanja iz tujine ter razlike pri izpolnjevanju običajne in prazne volilne glasovnice.

Priporočila so namenjena volivcem s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki bodo med 19. in 24. aprilom v tujini in se tako ne bodo mogli udeležiti rednega ali predčasnega glasovanja na aprilskih parlamentarnih volitvah, in so pravočasno oddali vlogo za glasovanje po pošti iz tujine.

Vsi navedeni bodo prejeli volilno gradivo, bodisi uradno prazno glasovnico bodisi običajno glasovnico. Slednje je odvisno od države, ki so jo navedli v vlogi. Na uradno prazno glasovnico mora volivec vpisati ime liste kandidatov, ki nastopa v njegovem volilnem okraju, in/ali ime in priimek kandidata, ki nastopa v njegovem okraju. K izpolnjeni glasovnici mora priložiti tudi podpisano volilno karto, sicer glasovnica ne bo upoštevana.

Ovojnica z volilnim gradivom mora prispeti najpozneje 24. aprila

Volilno gradivo z uradno prazno glasovnico so pri DVK že poslali volivcem, ki bodo glasovali iz držav izven Evrope ali iz Azerbajdžana, Belorusije, Gruzije, Moldavije ali Turčije. Tisti volivci, ki bodo v času volitev v državah članicah EU in so pravočasno oddali vlogo za glasovanje po pošti iz tujine, pa bodo prejeli volilno gradivo z glasovnicami, na katerih bodo že napisani kandidatne liste in kandidati, ki nastopajo v njihovem volilnem okraju.

Izpolnjeno volilno gradivo volivci po pošti pošljejo v Slovenijo na naslov okrajne volilne komisije, kjer imajo stalno prebivališče. Okrajne volilne komisije bodo upoštevale glasovnice iz tujine, ki bodo na pošto v tujini oddane najpozneje do 24. aprila do 19. ure, v Slovenijo pa bodo prispele najkasneje 3. maja do 12. ure. Svoj glas lahko volivci v tujini pošljejo tudi na najbližje slovensko diplomatsko predstavništvo ali konzulat, kjer je volišče. Pri tem mora ovojnica z volilnim gradivom prispeti najpozneje 24. aprila do 17. ure po lokalnem času.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!