Vonta: Sumimo, da se denar prek medijskih agencij pretaka do izbranih medijev

Slovenija 19. Dec 202312:19 10 komentarjev

Državnozborska preiskovalna komisija, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, bo po besedah predsednice Tamare Vonta (Svoboda) pod drobnogled vzela morebitno vlogo medijskih agencij pri obvodnem financiranju strank. Kot je dejala Vonta, komisija na podlagi ugotovitev utemeljeno sklepa, da se prek agencij denar pretaka od državnih podjetij do izbranih medijev. Vonta je sicer konec novembra na mestu predsednice preiskovalne komisije nasledila Mojco Šetinc Pašek.

Potem ko je poslanka Gibanja Svoboda Tamara Vonta konec novembra prevzela vodenje državnozborske preiskovalne komisije, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, je na današnji novinarski konferenci dejala, da se bo komisija lotila naslednjega obširnega in zahtevnega projekta – preiskave morebitne vloge medijskih agencij pri obvodih za financiranje političnih strank.

Kot je dejala Vonta, te agencije ne delujejo zgolj kot zakupniki medijskega oglasnega prostora v imenu državnih podjetij, temveč pogosto nastopajo kot lobisti, saj odločajo, kateri medij bo dobil denar in koliko.

“Zanimivo je, da je mogoče opaziti, da jih pri teh odločitvah ne vodijo običajna, temveč zelo specifična merila, torej ne neki tržni dejavniki, kot so branost, gledanost, obiskanost, ampak kaj drugega. Z denarjem državljank in državljanov torej širijo svojo moč in vpliv. Tako lahko določene medije tudi utišajo, spet drugod pa si kupijo naklonjenost in tudi v imenu naročnikov opravljajo tako imenovano umazano delo,” je dejala predsednica preiskovalne komisije.

Pojasnila je, da je preiskovalna komisija to ugotovila v poteku dosedanje preiskave. Ugotovila je še, da se je vrednost nakazil izbranim medijem od medijskih agencij v času tretje vlade Janeza Janše “skokovito povečala”. Kot primer je Vonta navedla, da jih je, če je nekdo prej prejel na primer deset enot, v omenjenem obdobju dobil okoli 100 ali celo 1.000.

“Utemeljeno lahko rečemo, da gre za pretakanje velikih vsot denarja od državnih podjetij do izbranih medijev prek agencij. Zato želimo preveriti, ali obstaja logična razlaga, zakaj se je to zgodilo,” je dejala Vonta. Ob tem se je vprašala, ali je morda prišlo tudi do zlorab državnih podjetij.

Po njenih besedah bo preiskovalna komisija DZ posegla v področje, ki je dolgo časa veljalo za nedotakljivo, a da je dejstvo, da so medijske agencije v Sloveniji pomemben dejavnik političnega življenja oziroma sprejemanja političnih odločitev. Kot je dejala, ne bo presenečena, če bodo člani preiskovalne komisije zaradi nove smeri preiskave podvrženi številnim pritiskom in diskreditacijam.

Vonta je pojasnila, da je preiskovalna komisija na zadnji seji sprejela nov nabor prič, ki jih bodo zaslišali. Večinoma gre za vodstvene delavce v medijskih agencijah in nekatere direktorje oziroma predsednike uprav podjetij, v katerih ima država večinski oziroma pomemben delež. “Pri njih bomo iskali in tudi dobili odgovore na prej omenjena vprašanja. Želim poudariti, da nikakor ne prejudiciramo, da so ti direktorji naredili kakršnakoli kazniva dejanja, želimo le preveriti določene ugotovitve, in prav je, da tudi oni dobijo možnost, da stvari pojasnijo,” je še dejala Tamara Vonta.

Koga naj bi preiskovalna komisija zaslišala?

Na vprašanje, koliko je novih prič, kdo so in kdaj bodo zaslišane, predsednica preiskovalne komisije Tamara Vonta ni želela odgovoriti. Je pa časnik Večer neuradno poročal, da naj bi komisija na prihajajočih sejah v novem letu zaslišala celoten vrh komunikacijske družbe Pristop na čelu s Primožem Pusarjem in Alešem Razpretom, prav tako naj bi na zaslišanje povabili tudi lobista in direktorja piar agencij Stratkom in Herman & Partnerji Francija Zavrla. Med pričami pa naj bi se znašli še Dušan Mes, dolgoletni generalni direktor Slovenskih železnic, nekdanja šefinja uprave Petrola Nada Drobne Popovič in predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak.

Na vprašanje, ali je med morebitnimi pričami tudi Blaž Brodnjak, pa je Vonta odgovorila: “Ne vidim razloga, zakaj ne bi mogli zaslišati nekoga, ki je v okviru pristojnosti te komisije. Kogarkoli, ker ne želim, da izpade, da je kdo mogoče sveta krava, ki je nedotakljiva.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje