Umoril ga je v centru Ljubljane, njegovo truplo pa odvrgel v gozd

Črna kronika 19. Dec 202309:24 > 10:56

Avgusta letos so sprehajalci pod Krimom našli človeške kosti. Izkazalo se je, da gre za 37-letnega Ljubljančana, ki so ga svojci pogrešali od marca. Policijska preiskava je pokazala, da je za njegov umor osumljen 38-letni Ljubljančan, ki pa je še vedno na begu. Policija sodeluje tudi s tujimi varnostnimi organi.

Sredi letošnjega marca so ljubljanske policiste obvestili, da svojci pogrešajo 37-letnika, ki je doma z območja Ljubljane. Policisti so v sodelovanju s svojci takoj začeli intenzivno izvajanje ukrepov za iskanje in izsleditev pogrešanega, pri tem pa zbirali obvestila o možnih razlogih za izginotje.

Policisti so zbirali obvestila od ljudi, ki so bili pred tem v stiku s pogrešanim. Na podlagi zbranih obvestil se je kmalu pojavil sum, da je pogrešanje 37-letnika posledica nasilnega kaznivega dejanja, je na novinarski konferenci povedal vodja oddelka za splošno kriminaliteto na Sektorju kriminalistične policije Valter Zrinski.

Nadaljnjo kriminalistično preiskavo so prevzeli kriminalisti Policijske uprave Ljubljana, v njej pa so sodelovali tudi kriminalisti uprave kriminalistične policije, preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in forenzični izvedenci nacionalnega forenzičnega laboratorija. Predkazenski postopek je usmerjalo okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

V večmesečni intenzivni kriminalistični preiskavi so opravili več kot 80 razgovorov, z nekaterimi tudi večkrat. Izvedenih je bilo več preiskovanih dejanj, poleg zasegov predmetov, ogledov krajev, povezanih s preiskovanim kaznivim dejanjem, tudi več hišnih preiskav, ki jih je opravil preiskovalni sodnik okrožnega sodišča v Ljubljani.

Foto: Egon Parteli/N1

Umoril ga je v središču Ljubljane

Na podlagi zbranih obvestil in forenzičnih dokazov je bilo ugotovljeno, da je 37-letni Ljubljančan žrtev kaznivega dejanja umora, ki ga je utemeljeno osumljen 38-letni Ljubljančan. Kaznivo dejanje je osumljeni storil v enem od stanovanj v centru Ljubljane, po dejanju pa je truplo odpeljal in ga odvrgel v gozdu v okolici Ljubljane, in sicer na območju Krima.

Truplo so avgusta naključno našli občani. Opravljen je bil ogled kraja najdbe in zavarovanih več sledi za nadaljnje forenzične preiskave. Preiskovalni sodnik okrožnega sodišča v Ljubljani pa je odredil sodno obdukcijo. Ta je pokazala, da je žrtev umrla zaradi poškodb s strelnim orožjem.

Po do zdaj zbranih podatkih je motiv za izvršitev kaznivega dejanja koristoljubje – dolžniško razmerje osumljenca do žrtve. Policija 38-letnega osumljenca do zdaj še ni prijela in obravnavala, zato drugih podrobnosti danes ni mogla razkriti. Izvaja pa vse potrebne ukrepe za njegovo izsleditev, pri tem pa sodeluje tudi s tujimi varnostmi organi.

Za kaznivo dejanje zapora je predpisana kazen najmanj 15 let, lahko pa se izreče tudi dosmrtni zapor.