Voščilo zunanjega ministrstva zmotilo Levico: “Ne moremo sedeti na dveh stolih”

Slovenija 14. Maj 202416:50 4 komentarji
Asta Vrečko, Levica
Foto: Žiga Živulović jr. /Bobo

Ob dnevu neodvisnosti je slovensko zunanje ministrstvo voščilo Izraelu, kar je zmotilo najmanjšo koalicijsko stranko Levica, ki meni, da ne "moremo sedeti na dveh stolih".

Slovensko zunanje ministrstvo, ki ga vodi Tanja Fajon (SD), je ob dnevu neodvisnosti voščilo Izraelu.

“Na dan razmisleka in upanja izrekamo najboljše želje prebivalcem Izraela ob YomHaatzmaut (dan neodvisnosti op. a.). Naj deklaracija o neodvisnosti, ki jo je leta 1948 razglasil David Ben-Gurion, spodbudi nadaljnji dialog in spravo v regiji,” je zunanje ministrstvo zapisalo na družbenem omrežju X.

To voščilo pa je zmotilo najmanjšo koalicijsko stranko Levica, ki sicer “razume, da so tovrstne čestitke tujim državam rutina, ampak bi mogoče na zunanjem ministrstvu vseeno premislili, kako zvenijo misli o ‘izraelskem nadaljevanju dialoga in sprave v regiji’ v luči aktualnih dogodkov”.

“Genocid se dogaja. Ne moremo sedeti na dveh stolih,” je Levica dodala v zapisu na X.

Vlada Roberta Goloba je sicer prejšnji teden začela postopek za priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države.

V sklepih, ki jih je sprejela, je za slovensko priznanje Palestine navedla cel kup pogojev. Med drugim bo priznanje predlagala ob “nadaljnjem napredku glede dogovora o premirju v Gazi in izpustitvi talcev ter ob nadaljnjih reformnih prizadevanjih in opolnomočenju palestinske oblasti s ciljem rešitve dveh držav”.

Drugi predlagani sklep pa določa, da bo vlada sproti oziroma najpozneje do 13. junija ocenila uresničevanje pričakovanih dejanj iz prejšnjega sklepa ter bo v primeru doseženega napredka predlog za priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države posredovala državnemu zboru.

Na Bližnjem vzhodu se v teh dneh mudi zunanja ministrica Fajon. V Dohi se je danes sestala s katarskim premierjem in zunanjim ministrom Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem, s katerim sta se zavzela za nadaljevanje pogovorov o premirju v Gazi, ki so zastali. V luči tega je Fajon poudarila, da so zdaj še toliko bolj pomembni mednarodni napori za končanje konflikta, piše STA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje