Vprašanje Jankoviću&co.: zakaj občinsko zemljo prodajate za luksuzna stanovanja

Stanovanjski kompleks Novo Brdo
Žiga Živulovič Jr./BOBO

Civilna inciativa prebivalcev Ljubljane Ljubljana odprto mesto občino in svetnike, ki so ta teden podprli prodajo zemljišč ob Barjanski cesti vlagatelju, ki bo gradil nakupovalno središče in 700 stanovanj, sprašujejo, zakaj.

Ljubljana odprto mesto (LOM) je aktiv, ki je po podatkih, dostopnih na spletu, nastal po dogajanju okrog rušenja tovarne Rog. V na spletu objavljenem vabilu na ustanovitev aktiva je kot prvopodpisani naveden znani odvetnik in pisatelj Dino Bauk. Ali je Bauk tudi med podpisniki današnjega poziva, ni znano. Na mobilni telefon ga nismo uspeli priklicati.

V tokratnem javnem pismu pa se LOM dotika odločitve ljubljanskih mestnih svetnikov, ki so ta teden podprli prodajo treh večjih parcel v skupni velikosti okoli 9000 kvadratnih metrov ob Barjanski cesti, kjer zasebni investitor načrtuje gradnjo nakupovalnega središča in več kot 700 stanovanj.

Kdo kupuje luksuzna stanovanja?

Iniciativa je v pismu zapisala, da bo investitor “gradil tisto, česar prebivalke in prebivalci Ljubljane ne potrebujemo: nedostopna luksuzna stanovanja in še en trgovinski kompleks, namenjen potrošnji”.

Pri tem dodajmo, da v Ljubljani obstaja povpraševanje tudi za luksuzna stanovanja – in to ne majhno. Kot smo poročali pred dnevi, so v gradnji vsaj trije večji objekti s stanovanji po ceni do osem tisoč evrov za kvadratni meter, večina je že prodanih.

Ali so res kupci prebivalci in prebivalke glavnega mesta, sicer ni znano. Dostopnost stanovanj slabšajo tudi naraščajoče cene najemnin.

Podobno kot v Berlinu se tudi v Ljubljani očitno prebivalci sprašujejo, ali bi lahko občina in njen sklad pomagala oblikovati ponudbo dostopnejših stanovanj.

Podvomili tudi opozicijski svetniki

Dvomi, ali Ljubljana potrebuje še eno nakupovalno središče in ali je odločitev za prodajo investitorju z načrti o luksuznih stanovanjih pravilna ob dejstvu, da v Ljubljani primanjkuje neprofitnih stanovanj, so se pojavili že pred odločanjem svetnikov. Pa tudi na sami seji so nekateri opozicijski svetniki na to opozorili.

Na občinskem javnem stanovanjskem skladu so pred sejo za časnik Dnevnik odgovarjali, da je na zemljiščih res dovoljena stanovanjska gradnja, a da v povezavi s temi tremi parcelami obstaja vrsta zadržkov. Med drugim je ena od parcel zaradi bližine ceste in obvoznice obremenjena s hrupom, ležijo pa tudi na poplavnem območju.

Župan Zoran Janković pa je na seji pojasnil, da občina tudi kupuje zemljišča, ki so bolj primerna za gradnjo neprofitnih stanovanj, na več lokacijah jih načrtuje med 400 in 500.

Zanimajo jih prazne občinske nepremičnine

Iniciativa LOM zdaj od občine zahteva javno objavo:

  • seznama vseh nepremičnin, ki jih je občina prodala od leta 2006 do danes, in seznam kupcev teh nepremičnin ter
  • seznama vseh prostih (neprodanih in nezasedenih) nepremičnin v lasti MOL in njenih javnih zavodov.

Zahtevajo še, da občina proste nepremičnine ponudi na razpolago tistim, ki jih potrebujejo. Kot navajajo, so to neprofitne pravne osebe, neformalne skupine prebivalk in prebivalcev ter posameznice in posamezniki.

Prav tako želijo, da občina odločanje o skupnem premoženju prepusti prebivalkam in prebivalcem Ljubljane.