Policija za dokumente v zadevi sodna stavba zaprosila tudi finančno ministrstvo

Slovenija 05. Feb 202416:23 > 18:15

Po informacijah N1 je policija pozno popoldne ministrstvo za finance zaprosila za dokumente v zadevi sodna stavba. To potrjuje dosedanja ugibanja, da se bo preiskava nakupa prostorov na Litijski cesti širila z ministrstva za pravosodje. Finančni minister Klemen Boštjančič je nekaj ur pred tem za medije povedal, da kriminalistov na ministrstvo za finance še ni bilo. Meni, da je treba zadevi čim prej priti do dna in da ni dileme, da je ministrica Dominika Švarc Pipan objektivno odgovorna. Je pa po Boštjančičevih besedah ključno vprašanje, ali lahko ministrica pri razčiščevanju zadeve še kaj pomaga ali škodi.

Ministrstvo za finance je po informacijah N1 pozno popoldne od policije prejelo zaprosilo, naj ji preda dokumentacijo v zadevi sodna stavba. Kot so nam povedali na ministrstvu, bodo dokumentacijo pripravili in jo posredovali organom pregona.

Preiskava nakupa prostorov na Litijski cesti se tako širi z ministrstva za pravosodje. Na policiji sicer navajajo le, da Nacionalni preiskovalni urad (NPU) vodi predkazenski postopek v skladu z usmeritvami pristojnega državnega tožilstva.

Minister za finance Klemen Boštjančič je le nekaj ur pred tem za medije komentiral informacijo, da NPU v tej zadevi preiskuje tudi ministrstvo za finance. Poudaril je, da na ministrstvu teh informacij nimajo, a da upa, da bodo ustrezni organi preiskali vse, kar je povezano s tem nakupom.

“Absolutno ni nič narobe tudi, če pridejo na ministrstvo za finance, vse dokumente, ki jih imamo, jim bomo dali. Nadejam se, da bodo to naredili tudi povsod drugod, ker je s tem primerom šlo marsikaj narobe,” je dejal Boštjančič.

Poudaril je, da kriminalistov na ministrstvu za finance še ni bilo, prav tako ni bil seznanjen s tem, da bi svoj prihod napovedali. “Upam, da čim prej pridejo, ker verjamem, da je čas pomemben, da se določene stvari čim prej razčistijo, ne pa da bodo minili tedni in mesci in bomo zadeve ugotavljali za nazaj.”

Minister je napovedal, da bo ministrstvo za finance v kratkem podalo podrobno izjavo za javnost, v kateri bo pojasnilo svojo vlogo v zadevi sodna stavba. Za zdaj je poudaril, da vloga njegovega ministrstva v tem primeru ni bila nič drugačna kot v vseh drugih primerih financiranja projektov drugih ministrstev. “Vsebinska pristojnost ustreznosti posameznih projektov – ali investicijskih ali kakršnihkoli drugih – je na resorjih samih oziroma na vodjih teh resorjev. V konkretnem primeru je šlo za to, da je ministrstvo za pravosodje že dalj časa opozarjalo na prostorsko stisko pravosodnih organov, projekt izgradnje nove sodne palače je bil po besedah ministrice oddaljen več kot 10 let v prihodnost,” je navedel.

Poudaril je, da je ministrica že večkrat opozorila na problematiko prostorske stiske predvsem ljubljanskih sodišč, kjer so prostori neprimerni, plačujejo se visoke najemnine in podobno. “Pristojnost ministrstva za finance je izključno v tem, da zagotovi sredstva, če sredstva so. Ker je princip porabe proračuna po tako imenovanem denarnem toku, na ministrstvu za finance do konca leta v resnici ne moremo vedeti ali in koliko sredstev bo ostalo. V primeru sodne stavbe je bilo enako. Ko smo konec leta oziroma decembra na ministrstvu za finance ugotovili, da bodo sredstva ostala, smo to sporočili tudi ministrstvu za pravosodje,” je opisal. Po Boštjančičevih navedbah so torej v drugi polovici decembra ministrstvu za pravosodje sporočili, da sredstva so, na zadnjem sestanku pa so jih še posebej opozorili na to, da je časa za porabo denarja zelo malo, in preverili, ali so prepričani, da projekt lahko izpeljejo. “Zagotovili so nam, da je vse v redu, da potrebe dejansko so, da bodo s tem rešili problem več sodišč v Ljubljani in da so sposobni ta projekt izpeljati še v letu 2023,” je navedel. Za sodno stavbo so na ministrstvu za finance poiskali manjkajočih 6,5 milijona evrov.

Nad Žibertovo vlogo je bil presenečen

Minister Boštjančič je poudaril tudi, da z glavnim tajnikom SD Klemnom Žibertom ni nikoli govoril “niti o tem niti o kateremkoli drugem projektu”. “Nad njegovo vlogo sem bil presenečen in seznanjen šele iz izjav ministrice Dominike Švarc Pipan. Kakršnekoli druge komunikacije za ta ali katerikoli projekt ministrstva za pravosodje razen z ministrico nisem imel nikoli,” je poudaril.

Ali torej Boštjančič meni, da bi morala Švarc Pipan zapustiti vladne vrste? Minister za finance, kot pravi, predvsem podpira, da se zadevi pride do dna, da se ugotovi, kaj se je dejansko dogajalo in kako so izpostavljeni posamezniki v tem projektu sodelovali. Po njegovih besedah je potrebno, da organi pregona zadevo preiščejo, sam pa ocenjujejo, da je bilo v poslu veliko “nenavadnih stvari”.

Poudaril je, da podpira ministrico Švarc Pipan pri njenih prizadevanjih, da bi ustreznim organom pomagala pri razčiščevanju, saj ima kot “predstojnica resorja do tega dostop”. Po njegovih besedah dileme, da “minister odgovarja za vodenje svojega resorja”, ni. Obstaja pa vprašanje, “ali lahko v tem trenutku in pri tem konkretnem primeru, zato da se zadeve razčistijo, ministrica še kaj pomaga ali škodi”.

“Kar bom ves čas zagovarjal – in tudi tukaj sva si s predsednikom vlade Robertom Golobom enotna – je, da se zadevi pride do dna. V preteklosti so se namreč ravno takšne zadeve velikokrat pometale pod preprogo,” je dejal Boštjančič in zagotovil, da sedanja največja stranka Gibanje Svoboda na takšno pometanje ne bo pristala. “Verjamem, da je to edini način, da Slovenijo očistimo nekaterih praks, ki jih v resnici ne bi smelo biti,” je dodal.