Vrata v Svobodo so članom SAB in LMŠ brez priporočil Golobovih zaprta

Slovenija 05. Sep 202217:39 9 komentarjev
robert golob
Žiga Živulović jr./BOBO

Napoved, da bodo po pripojitvi SAB in LMŠ Golobovi stranki njuni člani avtomatično postali člani Gibanja Svoboda, se ne uresničuje. Zanje veljajo enaki pogoji včlanjevanja kot za ostale - pridobiti morajo tudi pisno priporočilo dveh dosedanjih članov Gibanja Svoboda. Nekateri naši sogovorniki iz bivših LMŠ in SAB nezadovoljstva ne skrivajo.

V stranki Roberta Goloba so napovedovali, da bodo po pripojitvi SAB in LMŠ njuni člani avtomatično postali člani Gibanja Svoboda. Če kdo tega ne bo želel, pa se bo lahko članstvu v največji parlamentarni stranki odrekel oziroma iz nje izstopil, so navajali.

A se ta napoved ne uresničuje. Kot so nam potrdili v Gibanju Svoboda, se morajo člani SAB in LMŠ, če se želijo pridružiti njihovi stranki, vanjo včlaniti. Kar pomeni, da morajo izpolniti in podpisati pristopno izjavo ter pridobiti pisno priporočilo dveh dosedanjih članov Golobove stranke. Nekateri naši sogovorniki iz bivših LMŠ in SAB nezadovoljstva ne skrivajo. Po njihovi oceni gre za nezaupnico članom teh dveh strank. Osamljena ni niti ocena, da gre za “svojevrstno sito”, katerega namen je, da prišlekov iz SAB in LMŠ ne bi bilo prav veliko ter da torej ti v Gibanju Svoboda ne bi imeli veliko moči oziroma ne bi postavljali visokih zahtev.

Vodja odnosov z javnostmi in marketing Gibanja Svoboda Vesna Vuković takšna razmišljanja označuje kot povsem neutemeljena in nesmiselna. Poudarja, da gre za formalni postopek včlanjevanja, pri katerem ne ločujejo podedovanih članov LMŠ in SAB ter ostalih članov. “V Gibanju Svoboda smo si postavili visoke standarde, kdo lahko vstopi v našo stranko, zato veljajo pri včlanjevanju članov LMŠ in SAB enaka pravila kot pri drugih članih, vključno s priporočilom dveh dosedanjih članov Gibanja Svoboda,” je dejala za N1. Prvak Gibanja Svoboda Robert Golob pa je na začetku leta kot razlog, da so v statut kot pogoj za članstvo zapisali  tudi priporočilo dveh članov stranke, navedel: “Želimo preprečiti, da bi nam nasprotni tabor podtaknil kakšne člane oziroma da bi se zgodil sovražni prevzem stranke.”

Alenka Bratušek
Borut Živulovic/BOBO

V SAB so pred pripojitvijo Gibanju Svoboda izpostavili, da imajo okoli 1.600 članov in simpatizerjev, članarino pa da jih je plačalo nekaj več kot 700. V LMŠ so kot število svojih članov navedli 1.100. V Gibanju Svoboda so konec junija našteli 950 članov. Koliko članov SAB in LMŠ se je po njuni ukinitvi pridružilo Golobovi stranki, nam po besedah Vesne Vuković še ne morejo povedati, saj da pospešeno urejajo evidence. “Nekateri ne želijo postati člani, drugi pa morajo izpolniti zahtevane pogoje,” je dodala. Potrdila pa nam je, da bo od julijske pripojitve dalje Golobova stranka na svoj račun dobila proračunska sredstva, ki sta si jih LMŠ in SAB pridobili, ker sta na državnozborskih volitvah dosegli več kot en odstotek glasov. Prav tako Klemen Grošelj in Irena Joveva v evropskem parlamentu že zastopata barve Gibanja Svoboda.

Spomnimo: odločitev o pripojitvi h Gibanju Svoboda so člani LMŠ na zboru članstva v prvi polovici junija sprejeli s 97 odstotki glasov, člani SAB pa so se tako odločili na dopisnem kongresu teden dni kasneje z 91,5 odstotka glasov. Skupni poti so bili močno naklonjeni tudi v Gibanju Svoboda. Za pripojitev SAB je glasovalo 92 odstotkov članov Golobove stranke, nasprotovali so ji trije odstotki članstva, pripojitev LMŠ pa je podprlo 93 odstotkov članov Gibanja Svoboda, nasprotovala sta ji dva odstotka. Sredi julija je nato notranje ministrstvo izdalo odločbo o pripojitvi SAB in LMŠ h Gibanju Svoboda in ju izbrisalo iz registra političnih strank.

Kot so napovedovali že pred ukinitvijo LMŠ in SAB, bodo v Gibanju Svoboda v kratkem izpeljali še združitveni kongres. Po besedah Vuković v stranki želijo, da bi do kongresa prišlo pred lokalnimi volitvami, je pa v tem trenutku njihova prioriteta reševanje krize.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje