Prihodnji teden znova padavine. Nas bo presenetil tudi sneg?

Slovenija 11. Nov 202322:09 > 12. Nov 2023 06:48 0 komentarjev
dolina vrata
Foto: PROFIMEDIA

Danes smo se marsikje po državi zbudili v najhladnejše jutro v tem tednu. Prihodnji teden bo temperaturno prizanesljivejši, a bo v znamenju padavin. Je pričakovati, da bo Slovenija snežno pošiljko dobila še pred koncem tedna?

Nad naše kraje v višinah s severozahodnimi vetrovi doteka nekoliko hladnejši zrak, zato je bilo današnje jutro ponekod po državi najhladnejše v tem tednu. Najnižje jutranje temperature so se gibale od -5 do 2 stopinji Celzija, ob morju okoli 6. Čez dan se bo od zahoda pooblačilo, sredi dneva in popoldne so predvsem v južni in zahodni Sloveniji možne manjše krajevne padavine. Ponekod bo pihal jugozahodnik. Živo srebro se bo čez dan gibalo od 5 do 12, na Primorskem do okoli 14 stopinj Celzija, napovedujejo na Agenciji za okolje (Arso).

“V višinah se počasi umika obsežno območje hladnega zraka,” je za N1 vremensko dogajanje opisal meteorolog Arsa Luka Ravnik. Ponedeljkovo jutro bo tako toplejše od današnjega, se pa bo dopoldne ponekod zadrževala megla. Jutri bo čez dan zmerno oblačno in suho. Ker se bo nad nami zadrževala topla fronta, lahko na skrajnem severovzhodu države pade tudi kakšna kaplja dežja. Dnevne temperature bodo nekje od 10 do 15 stopinj Celzija.

V torek kaže na zmerno oblačno vreme, topleje bo. Še vedno bo pihal jugozahodni veter. Popoldne oziroma zvečer in v noči na sredo se bodo padavine okrepile in zajele vso državo ter v sredo zjutraj ponehale. “Gre za prehod oslabljene fronte, količina padavin bo manjša,” je pojasnil meteorolog. Ker bodo padavine kot omenjeno, prehodne, se bo tako že v sredo zjasnilo. Po trenutnih napovedih kaže na sončno vreme. “Sreda bo prehoden dan, a bo za kakšno stopinjo hladneje,” je dodal Ravnik.

V četrtek in petek bo povečana verjetnost za novo pošiljko padavin, saj se bo k nam od zahoda bližala vremenska motnja in ciklon ter višinska dolina hladnega zraka, ki se bo pomikala prek naših krajev. Za njo se bo predvidoma gradilo območje visokega zračnega tlaka, tako v višinah kot pri tleh, napovedujejo na Arsu.

Jutranje temperature bodo v naslednjem tednu višje. “Počasi se bodo jutranje temperature stopnjevale do 5, 6 morda celo 8 stopinj Celzija. Dnevne temperature bodo okoli 15 stopinj Celzija. Kaže, da bo toplo vse do četrtka,” je dodal meteorolog. Čeprav nas bodo prve padavine zajele že v torek zvečer oziroma v noči na sredo pa za zadaj ni pričakovati, da bi nas presenetil sneg. “S četrtka na petek se bo nekoliko ohladilo. Ob koncu padavin se bo meja sneženja spustila nad 1.000 metri,” je dodal Ravnik. Kot kaže, snega po tako nižinah še ne bo.

Naslednji konec tedna se bo vreme zjasnilo, suho bo. Po vikendu pa se bo nekoliko ohladilo, jutranje temperature bodo predvidoma okoli 0, dnevne do okoli 10 stopinj Celzija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!