Nad Sarajevom pikniki, v Zagrebu trepet: “Nič ni več tako, kot je bilo”

Slovenija 02. Jan 202321:35 4 komentarji
žar
N1 Sarajevo

"Vse se je spremenilo. Nič ni tako, kot je bilo," je dejal eden izmed Sarajevčanov, medtem ko je vrhu Bjelašnice, namesto da bi smučal, na žaru obračal čevapčiče. Novo leto se je začelo s temperaturnimi rekordi in tako bo, kot kaže, tudi naprej. Britanski meteorološki urad je namreč izdal napoved za leto 2023 in je takšna, da se lahko cel svet prime za glavo.

Novo leto se je začelo ne samo s temperaturnimi rekordi, pač pa tudi s skrb vzbujajočo napovedjo britanskega meteorološkega urada Met Office, da bo leto 2023 najtoplejše leto v zgodovini merjenj.

Še več. Na severu Švice so v nedeljo zabeležili najvišje januarske temperature severno od Alp doslej. V mestu Delemont na severozahodu Švice je živo srebro preseglo 20 stopinj Celzija, je objavila švicarska nacionalna meteorološka služba MeteoSwiss. Temperature so bile od dolgoletnega povprečja višje za neverjetnih 16 stopinj Celzija.

V Zagrebu tik pred začetkom Snežne kraljice, smučarske tekme za svetovni pokal, trepetajo, ali bodo progo na Sljemenu vendarle lahko pripravili, kajti previsoke temperature jemljejo sneg tako hitro, da je to vidno s prostim očesom.

Za zdaj sicer načrt, da tekma v sredo in četrtek bo, še velja.

sljeme
Željko Puhovski/Cropix/dnevnik.hr

Na Bjelašnici in Igmanu je ekipa N1 Sarajevo danes namesto smučarjev posnela piknike. Kot bi bili maja in ne januarja, so komentirali ljudje.

“Vse se je spremenilo. Nič ni tako, kot je bilo,” je dejal eden izmed Sarajevčanov, medtem ko je na žaru obračal čevapčiče. Nič bistveno drugače ni na Jahorini, priljubljeni smučarski destinaciji tudi med Slovenci, kjer prav tako ni snega.

Sneg neusmiljeno kopni tudi na slovenskih smučiščih, na nekaj progah, ne pa vseh, ga z umetnim zasneževanjem za zdaj sicer še uspevajo zagotavljati za zimsko rekreacijo na smučkah.

Na Kaninu, najvišje ležečem slovenskem smučišču, je sicer snega še za dober meter, na Krvavcu, denimo, pa le še 19 centimetrov. Na merilnem mestu Trije Kralji na Pohorju so danes namerili vsega tri centimetre snega. Ostali kraji, kjer Arso beleži debelino snežne odeje, pa so brez snega. Med njimi tudi Mariborsko Pohorje, kjer so že odpovedali nočno smuko, Korensko sedlo in Jezersko.

Nič čudnega, saj se je živo srebro danes v Črnomlju in Mariboru povzpelo kar do 17 stopinj Celzija, na Ptuju, Novem mestu in Murski soboti pa so imeli stopinjo manj.

Gre že za tretji zaporedni dan s temperaturami, višjimi od 15 stopinj.

BOBO

Rekordno toplo je bilo tudi na silvestrovo. V preteklih letih je že bilo nekaj toplih silvestrskih noči, a se živo srebro ni nikoli povzpelo nad deset stopinj Celzija. “To je zagotovo najtoplejši začetek leta, odkar opravljamo meritve,” je povedal meteorolog na agenciji za okolje Blaž Šter. Temperature so se namreč ponekod na novoletno jutro povzpele tudi nad 15 stopinj.

Topel bo tudi preostanek prvega novoletnega tedna. Temperature so se bodo čez dan večinoma gibale med 6 in 12 stopinj Celzija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje